Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež med ostarelimi (foto: Radio Vatikan)
Papež med ostarelimi

VIDEO: Papež nenapovedano obiskal dom za ostarele

Svet | 16.01.2016, 11:35 Marjana Debevec

Papež Frančišek je včeraj popoldne v okviru svojega 'petka usmiljenja' skupaj z msgr. Rinom Fisichello, ki je odgovoren za odvijanje jubileja Usmiljenja, zasebno obiskal Dom počitka Bruno Buozzi, ki leži v vhodnem delu Rima blizu avtocestnega obroča. Za 33 ostarelih oseb tega doma je bil papežev obisk veliko presenečenje, prinesel pa je tudi veliko veselje, saj obisk ni bil vnaprej napovedan. Zatem pa je obiskal še ustanovo, kjer so ljudje v vegetativnem stanju.

Sveti oče se je srečal z vsakim oskrbovancem doma osebno in z njim spregovoril nekaj besed. Tamkajšnji župnik p. karmeličan Lucio Zappatore je povedal, da so ostareli papeža sprejeli zelo preprosto in naravno. „Prišel je kot vsakdanji obiskovalec teh ljudi, ki so bili zelo ganjeni, še posebej, ko jih je prosil, naj molijo zanj. Z vsakim od njih se je želel tudi slikati ter je z njimi popil čaj. Bil je preprost, bratski obisk, poln izjemne ljubezni“, je povedal župnik.

Med povratkom v Vatikan pa je papež Frančišek obiskal še Hišo Iride, kjer stanuje 6 bolnikov, večinoma mladih po hudih nesrečah, v vegetativnem stanju. Ustanova ni bolnišnica, temveč naj bi bila kot družinska hiša, kjer lahko za bolnike skrbijo njihovi domači. „V hiši so bili tudi starši teh mladih bolnikov in ne morem vam opisati njihovih solz. Še zdaj, ko vam to govorim, sem ganjen. Zdele so se jim sanje, da je papež želel biti blizu tega njihovega velikega trpljenja“, je še povedal p. Zappatore.

Oba obiska je Frančišek izvršil v okviru 'petkov usmiljenja', za katere se je odločil, da bo konkretno opravil kakšno delo usmiljenja in z osebnim zgledom poslal svetu določeno sporočilo. V tem primeru je papež hotel v nasprotju s 'kulturo ki odvrže vse, ki jih ne potrebuje več' pokazati na velik in dragocen pomen ostarelih oseb ter tudi na vrednost in dostojanstvo življenja, ne glede na stanje, v katerem se nahaja.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...