Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Cukjati na čelu Zbora za republiko: odpirali bomo pomembna vprašanja

Politika | 15.01.2016, 10:12 Tanja Dominko

Zbor za republiko ima novo vodstvo. Novi predsednik, ki je na tem mestu zamenjal dr. Lovra Šturma, je nekdanji poslanec SDS France Cukjati, podpredsednika pa sta teolog Ivan Štuhec in nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel.

Dr. Lovro Šturm se je od vodenja Zbora za republiko poslovil po dobrih štirih letih, kot pravi sam, se je za ta korak odločil zaradi osebnih zdravstvenih razlogov. Sam je predlagal, da bi ga nasledil France Cukjati, za podpredsednika pa je predlagal Štuheca in Rupla. Kako vodenje te civilnodružbene organizacije vidi Cukjati? "Že takrat, ko je zaživel Zbor za republiko pod vodenjem dr. Šturma, se je odločil in začel ukvarjati s pomembnimi vprašanji slovenske države, kot je vzpostavljanje pravne države, kulture dialoga, svobode govora, svobodne gospodarske pobude in predvsem pozitivnega odnosa do lastne države. V ospredju je bila skrb za naš vrednostni sistem, na katerem temelji tako Evropska unija kot naša 25 let stara država. Upam, da bomo v zboru s tem nadaljevali in odpirali vsa ta pomembna vprašanja, ki jih na drugih mestih ni zaznati."

Sicer je tem, ki potrebujejo nek odziv in komentar, v Sloveniji vedno dovolj, ta hip odmevajo sporni dodatki na fakultetah, ki so si jih izplačevali številni profesorji in tudi dekani, med njimi sedanji finančni minister Dušan Mramor. Ta odstopiti ne namerava, čeprav je toliko strokovnjaka, da je gotovo vedel, da izplačevanje ni na mestu. Še zlasti, če govorimo o stalni pripravljenosti. France Cukjati je zdravnik, zato sam dobro razume, kaj pomeni biti stalno pripravljen, pri fakultetah po njegovem še zdaleč ne gre za enako stvar. "To je eden največjih problemov. Sedanja vlada morda še bolj kot prejšnje levosredinske vlade kritično sprejema napake drugih, v svojih vrstah pa zelo minimalizira odgovornost, etično držo. To je tisto, kar v Sloveniji povzroča neobčutljivost za takšne anomalije. Tudi na drugih področjih."

Povejmo še, da bo dr. Lovro Šturm, ki je Zbor za republiko vodil doslej, ostal njegov častni predsednik. Po prepričanju Cukjatija bo njegova strokovnost na področju ustavnega prava še kako dobrodošla.

 

 

Politika
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...