Jure SešekJure Sešek
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Družina (foto: Ingimage)
Družina

Očetovski dopust - na ministrstvu pojasnjujejo, da so se sprva nerodno izrazili

| 08.01.2016, 13:01 Blaž Lesnik

Spremembe zakona, ki ureja očetovski dopust, so dvignile veliko prahu. Kot so sprva pojasnjevali na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, bi bili do dodatnih petih dni plačanega očetovskega dopusta upravičeni vsi očetje, katerih otroci še niso končali prvega razreda osnovne šole. Nato so se v medijih pojavila opozorila, da bo to veljalo le za tiste očete, ki so se ob oddaji vloge na Centru za socialno delo odpovedali koriščenju neplačanega dopusta. Tako naj bi se vsi, ki so tudi po nasvetu socialnih delavcev obkrožili možnost koriščenja neplačanega dopusta, obrisali pod nosom. A danes smo izvedeli, da to ne drži.

Na ministrstvu za delo so zdaj v zvezi z očetovskim dopustom priznali, da so se sprva nerodno izrazili. Do dodatnih petih dni plačanega očetovskega dopusta bodo tako po pojasnilih generalne direktorice direktorata za družino mag. Ružice Boškić upravičeni zgolj tisti očetje, katerih otroci so rojeni v letu 2016 in očetje, katerih otroci še niso dopolnili starosti 3 let. Očetje starejših otrok, torej tudi tistih, ki še niso končali prvega razreda osnovne šole, do tega dodatka dopusta niso upravičeni. Pri tem obkroževanje na vlogi glede koriščenja neplačanega dopusta ne igra vloga. Vseeno je torej, kaj so na vlogi označili.

Možnost neplačanega dopusta izkorišča relativno malo očetov, približno jih je 3000 na leto. Tudi zato, predvsem pa zaradi direktive o starševskem varstvu, ki zahteva, da imata oče in mati en mesec dopusta pod enakimi pogoji, se neplačani očetovski dopust postopno ukinja, povečuje pa se plačani. Z letošnjim letom se bo tako vsako leto 25 dni neplačanega dopusta pretvorilo v 5 dni plačanega. Tako bodo očetje, katerih otroci se bodo rodili leta 2018, lahko koristili 30 dni plačanega očetovskega dopusta.

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...