Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež Frančišek (foto: Radio Vatikan)
Papež Frančišek

Papež: Cerkev ne sije v svoji luči, ampak Kristusovi

Cerkev po svetu | 06.01.2016, 11:40 Marta Jerebič

Papež Frančišek je mašo na današnji praznik Gospodovega razglašenja daroval v vatikanski baziliki. Vernike je nato nagovoril še pred opoldansko molitvijo Angelovega češčenja.

Papež Frančišek je v pridigi poudaril, da Cerkev ne sije v svoji luči, ampak v Kristusovi. »Kristus je resnična luč, ki razsvetljuje. V tolikšni meri, kot Cerkev ostaja pričvrščena Nanj in dopušča, da jo On osvetljuje, v takšni meri ji tudi uspeva razsvetljevati življenje oseb in narodov,« je dejal papež in dodal, da je poklicanost Cerkve misijonarstvo. A to ne pomeni izvajati prozelitizma, ampak izražati svojo lastno naravo: »biti razsvetljena od Boga in premišljevati njegovo luč«.

Frančišek je dejal, da smo ljudje danes kot Trije modri z Vzhoda, ki so sledili zvezdi, poklicani iskati znamenja, ki jih ponuja Bog. Pri tem se moramo zavedati, da je potreben naš napor, da bi jih razvozlali in tako razumeli njegovo voljo. Pozvani smo iti v Betlehem, da bi našli Otroka in njegovo Mater.

»In ko bomo prispeli pred Njega, počastimo ga z vsem srcem in mu poklonimo svoje darove: svojo svobodo, svojo razumnost, svojo ljubezen. Resnična modrost se skriva na obličju tega Otroka," je dejal papež in dodal, da v preprostosti Betlehema, kjer se je rodil Jezus, najdemo povzetek življenja Cerkve. Tu je izvir tiste luči, ki k sebi priteguje vsako osebo in usmerja hojo narodov po poti miru.

Papež je nato v nagovoru pred opoldansko molitvijo Angelovega češčenja dejal, da nas trije modri učijo, da je za srečanje z Jezusom potrebno pogledati v nebo, ne pa biti usmerjen v samega sebe ali lastno sebičnost. Srce in misel moramo imeti odprto za Božje obzorje.

»Izkušnja treh modrih, ki so se srečali z Jezusom, nas vabi, da se ne zadovoljimo s povprečnostjo, da ne životarimo, ampak iščemo smisel stvari in veliko skrivnost življenja. Uči nas, da se ne pohujšujemo nad majhnostjo in revščino, ampak prepoznamo veličanstvo v ponižnosti in pred njo pokleknemo

Prvi pozdrav po molitvi je papež namenil vzhodnim Cerkvam, katoličanom in pravoslavnim, ki jutri praznujejo božič.

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...