Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Novi škofje v krajevni Cerkvi in vrnitev zaslužnih

Slovenija | 30.12.2015, 15:56 Tone Gorjup

Cerkev v Sloveniji je v letu 2015 dobila dva nova pastirja nadškofa Alojzija Cvikla in škofa Franca Šuštarja. Če sežemo še mesec ali dva nazaj, pa lahko govorimo o prenovi njenega vodstva, saj smo po daljši odsotnosti spet dobili ordinarija obeh nadškofij, pred Cviklom še nadškofa Stanislava Zoreta, ki sta letos prejela tudi palija. Poleg tega so se v Gospodov vinograd pod Triglavom vrnili nadškofje Anton Stres, Marjan Turnšek in Alojz Uran.

Papež Frančišek je 7. februarja 2015 za novega pomožnega škofa v Ljubljani imenoval ravnatelja bogoslovnega semenišča dr. Francija Šuštarja. Nadškof Stanislav Zore je imenovanje sprejel kot odgovor na prošnjo po okrepitvi ljubljanske nadškofije. Franc Šuštar je škofovsko posvečenje prejel na papeško nedeljo, 15. marca, v ljubljanski stolnici in si za svoje vodilo izbral drugi del svojega novomašnega gesla „Gospod je blizu!“

V začetku marca je iz Maribora prišlo sporočilo, da je nadškofija sklenila sporazum s svojimi upniki in po katerem naj bi se razdolžila v petih letih. Temu je sledilo imenovanje jezuita p. Lojzeta Cvikla, začasnega ravnatelja gospodarske uprave v nadškofiji za novega mariborskega nadškofa metropolita. Tako je Cerkev v Sloveniji v nekaj mesecih dobila tri škofe. Papež Frančišek je jeseni 2014 za novega ljubljanskega nadškofa metropolita imenoval provinciala frančiškanov p. Staneta Zoreta. Zatem mu je za pomožnega škofa dodelil Franca Šuštarja. Mariborska škofija, ki je bila več kot leto dni brez rednega pastirja, pa je v Alojziju Cviklu, ki je reševal njeno finančno stanje, dobila ordinarija, ki je bil posvečen 26. aprila v mariborski stolnici. Za praznik apostolov Petra in Pavla sta oba nadškofa Stanislav Zore in Alojzij Cvikl odpotovala v Rim. Tam sta se v vatikanski baziliki pridružila papežu Frančišku, s katerim je somaševalo 46 novih nadškofov metropolitov, ki so bili imenovani v zadnjem letu.

Sredi poletja je prišla iz Rima še ena vesela novica. Kongregacija za škofe je glede nadškofov Antona Stresa in Marjana Turnška, ki sta se pred dvema letoma odpovedala svojima službama, po apostolskemu nunciju sporočila, da lahko brez omejitve sodelujeta pri pastoralnem delu krajevne Cerkve. V začetku novembra je tudi nadškof Alojz Uran prejel dovoljenje Svetega sedeža, da se po bivanju v tujini lahko vrne v Slovenijo. Tako je Cerkev v Sloveniji v dobrem letu dni dobila tri škofe med katerimi sta ordinarija obeh nadškofij, v pastoralo pa se vračajo trije zaslužni nadškofje, ki s svojim delom, izkušnjami in darovi lahko veliko prispevajo k dejavnejšemu in bolj evangeljskemu življenju slovenskega katoliškega občestva.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...