Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Sklenili 5. mini počitnice Radia Ognjišče

Radijske počitnice | 13.12.2015, 13:05 Marta Jerebič

Tako kot smo v petek začeli 5. mini radijske počitnice v Zdravilišču Radenci, smo jih danes tudi končali - s sveto mašo. Le da smo tokrat odšli v župnijsko cerkev sv. Cirila in Metoda v Radencih.

Letos se je na radijskih mini počitnicah zbralo 320 ljudi, kar je največ doslej. Od tega je bilo približno 20 odstotkov takih, ki so se takega dogodka udeležili prvič. 

Potem ko so nekateri po zajtrku za kratek čas skočili še v bazene, smo se odpravili v bližnjo župnijsko cerkev k maši. 

Glavni in odgovorni urednik Radia Ognjišče msgr. Franci Trstenjak je v pridigi na današnjo 3. adventno nedeljo spregovoril o tem, kako nas današnja Božja beseda vabi k veselju in kako moramo to veselje deliti z drugimi. V sodobni potrošniški družbi si moramo prizadevati, da čas pred božičem ne bomo preživeli le kot zunanje praznovanje, ampak v pripravi svojega srca za Jezusa, v odstranjevanju slabega in zla. V to duhovno prizadevanje pa je treba vložiti veliko napora. Potruditi se je treba, da bomo deležni Božjega usmiljenja. A kako? Gospod nam najprej sporoča, naj ne omagujemo, saj nam Bog s svojo milostjo pomaga pri spreobrnjenju. Če bi v vsakem človeku bila želja, da se popravimo, se poboljšamo, sprejmemo Jezusa, potem bi bila naša družba boljša, je poudaril msgr. Trstenjak in dodal, da si mora vsakdo reči:"Jaz se moram spremeniti. Jaz moram pomesti pred svojim pragom." Ob vsem tem pa je treba predvsem moliti za milost spreobrnjenja.

Počitnikarji skočili na kratek obisk na Madagaskar

V nabito polni dvorani Zdravilišča Radenci smo sinoči prisluhnili potopisu z Madagaskarja. Izidor Šček, ki se je od 23. septembra do 14. oktobra skupaj s sodelavcema Juretom Seškom in Markom Zupanom potepal po Madagaskarju, nas je s slikami in videoposnetki popeljal v svet Afrike, njihovo mišljenje, ki ga pogosto ne razumemo. Tudi sam se je spraševal, ali jim ima zaradi njihovega načina življenja in mišljenja smisel pomagati prek misijonov. A ko si pred oči naslika vedno nasmejane afriške obraze in otroke vsepovsod, pravi, da ja, vredno je pomagati. Tudi mi smo lahko videli, kaj vse naši misijonarji naredijo s pomočjo Slovencev in Slovenk. 

Počitnikarje pa je najbolj presenetila fotografija in videoposnetki ene od državnih cest na Madagaskarju.

Državna cesta št. 12 Madagaskar
Državna cesta št. 12 Madagaskar © Izidor Šček

A naši sodelavci se niso samo potepali. Na prošnjo slovenskega misijonarja Janeza Krmelja in v sodelovanju z Misijonskim središčem Slovenije so obnovili, popravili in posodobili škofijski radio Rakama.

Več o njihovih dogodivščinah med si lahko preberete na tej povezavi.


Radijske počitnice
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...