Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Božič in novo leto v Clevelandu

| 03.01.2016, 10:40 Matjaž Merljak

Novo leto, leto usmiljenja, je tu in z njim novo upanje na spoštovanje drug drugega. Prav to nam je prinesel Novorojeni v Betlehemu, kar smo praznovali pred dobrim tednom dni. Božič in priprave nanj je letos minilo v milem vremenu in tako so bile priprave nanj bolj ugodne, brez mrzlih, zimskih dni. Na sveti večer smo, kot običajno slovenske družine, blagoslovili svoje domove in se lepo pripravili na polnočnico. Tudi pot k polnočnici je bila letos nepomenljiva, saj so bile ceste suhe.

Ob prihodu v cerkev nas je presenetila prečudovita osvetljava in petje združenih zborov, ki so, kot vsako leto pol ure pred sveto daritvijo, peli nam božične pesmi. Ob polnoči se je oglasila Sveta noč in župnik je v spremstvu ministrantov v rokah nosil božje dete, ki ga je postavil v jaslice in te blagoslovil. Cerkev je tudi bila osvetljena z svečkami, ki so jih verniki držali v rokah. Po sveti maši so se verniki zadržali kar nekaj časa ob jaslicah in jih občudovali, saj so vsako leto malce drugačne in to pod umetnino Bernarde Ovsenik z pomočniki.

Božična okrasitev pri Svetem Vidu v Clevelandu
Božična okrasitev pri Svetem Vidu v Clevelandu © Tone Ovsenik
Nedelja Svete družine je sledila 27. decembra. Po vsefarni maši, darovani ob deseti uri, je sledil letni božični koncert združenih pevcev Svetega Vida in Marije Vnebovzete. Odličen koncert so izvedli na ta dan v cerkvi Svetega Vida in dan prej, v soboto so ta koncert tudi podali v cerkvi Marije Vnebovzete. Po obeh nastopih je bilo tudi srečanje v dotičnih dvoranah, kjer se je zbralo lepo število ljudi. To je bila tudi izvrstna prilika si izmenjati praznična voščila.

Na dan novega leta je bila darovana spet ena vsefarna daritev, saj je bil praznik Matere Božje. Poleg tega so bile še pete litanije Matere Božje. Dan Novega leta je tudi določen kot svetovni dan miru. Zato molimo da Jezusov mir napolni naš svet in molimo za njegov nenehni blagoslov med nami in v svetu.

Pri Mariji Vnebovzeti so bile darovane svete maše ob prazničnih dneh tako kot pri svetem Vidu. Danes, na praznik Svetih treh kraljev pa imajo tamkajšnje članice Oltarnega društva molitveno uro popoldne in po njej se bodo zbrale ob božičnici ter tudi volile novi odbor za prihodnje leto.

Svoj prvi skupni obisk svete maše imajo tudi članice Oltarnega društva svetega Vida danes ob pol enajsti maši. Te članice so ob svoji božičnici darovale 10 tisoč dolarjev župniku za cerkvene potrebe.

V obeh naših župnijah se delijo koledarji za novo leto, ki jih vsako leto podari pogrebni zavod Zevnik.

Ko se poslavljam za danes naj vsem, osebju Radia Ognjišče kakor tudi poslušalcem kjerkoli po svetu zaželim srecno, uspešno, blagoslovljeno in predvsem mirno novo leto.

Praznična osvetlitev cerkve
Praznična osvetlitev cerkve Svetega Vida © Tone Ovsenik

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si) Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si)

O čem so se vojaki pogovarjali na poti na Brezje?

K Mariji Pomagaj na Brezje vsako leto priromajo pripadniki in pripadnice Slovenske vojske. Za dan romanja izberejo nedeljo ob jubileju ustanovitve Vojaškega vikariata, ki je 21. septembra 2000. ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...