Alen SalihovićAlen Salihović

Božič v Melbournu

| 26.12.2015, 23:13 Matjaž Merljak

Rojaki v Melbournu v Avstraliji so praznovali tako božič kot tudi praznik slovenske samostojnosti in državnosti. Veselijo se novega leta in obletnic, ki jih bo prineslo leto 2016, pa tudi obiska nadškofa Stanislava Zoreta.

Pater Ciril Božič iz verskega središča sv. bratov Cirila in Metoda v Kewju nam je povedal, da so se dneva samostojnosti in enotnosti spomnili že na četrto adventno nedeljo, ko so medse pozdravili tudi novo slovensko veleposlanico Heleno Drnovšek Zorko.

Jaslice v Kewju, Melbourne
Jaslice v Kewju, Melbourne © Spletna stran slovenskega misijona v Kewju
Polnočnico so praznovali na prostem. To je zgodnja polnočnica ob 21. uri pod milim nebom, na dvorišču Bargovega doma pri lurški votlini. Simon Girl je z očetom in mamo tudi letos postavil jaslice, otroci Slomškove šole so sodelovali kot pastirčki z lučkami, pri maši so imeli tudi obisk iz Bele krajine, peli so božične pesmi in se po maši zadržali pri pogostitvi. Tako je nekaj poudarkov strnil p. Ciril Božič. Na božič sta bili dve sveti maši, a obiska je bilo manj kot za polnočnico, ko jih je prišlo okoli 400.

Na božič so se seveda pripravljali v adventnem času. K temu je sodilo tudi romanje na Ta Pinu, ki je eno uro zahodno iz Melbourna. Tam ima več narodov postavljene svoje kapelice, Slovenci imamo od leta 2008 kapelico Svete družine, na pročelju pa je mozaik Marije Pomagaj. K romanju so prišli tudi rojaki iz Adelaide s p. Davidom, skupaj jih je bilo kar 140. Ta dan so na tem kraju tudi odprli svetoletna vrata. K božični pripravi so sodili tudi devetdnevnica, spoved, radijski programi v slovenskem jeziku, posebno pismo in mesečnik Misli.

Slednji bo prihodnje leto obhajal 65. obletnico izhajanja, enako število let bo minilo od prihoda prvih dveh frančiškanskih bratov v Avstralijo, misijon v Melbournu pa bo praznoval 60-letnico. Ob teh visokih obletnicah konec januarja v Melbournu pričakujejo ljubljanskega nadškofa in metropolita Stanislava Zoreta. Ta bo obiskal tudi druge skupnosti in predstavnike avstralske Cerkve.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...