Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Miklavževanje v Luksemburgu

| 20.12.2015, 11:00 Matjaž Merljak

V Luksemburgu so imeli posebno prireditev za otroke, obiskal jih je tudi Miklavž.

Srečanje sta organizirali Polona Poljak in Silvija Žagar. Prva je v pogovoru za oddajo Slovencem po svetu in domovini dejala, da je bila prireditev v nedeljo, 6. decembra, popoldne v najeti dvorani, ker slovensko društvo nima svojih prostorov.

Prodali so 130 vstopnic na prireditev, med obiskovalci je bilo kar 60 otrok.

Na povabilo se je odzvalo slovensko glasbeno gledališče Melite Osojnik, slednja je uprizorila lutkovno predstavo Pravljica o zlati roži. Po predstavi so mlade glasbenike zapele in zaigrale nekaj pesmi.

Otroci so nestrpno čakali na Miklavža in bili veseli tudi njegovih skromnih daril.

Slovenci v Luksemburgu so od letošnjega poletja povezani v društvu. Za zdaj je včlanjenih približno 130 ljudi, ki jih druži želja po druženju, stik z domačim okoljem. Imajo otroško slovensko knjižnico, organizirajo dobavo slovenskih izdelkov, enkrat na mesec imajo slovensko mašo, ki jo daruje Zvone Štrubelj iz Bruslja. Njihova spletna stran je slolux.eu

Vabilo na otroško prireditev z Miklavževanjem v Luksemburgu
Vabilo na otroško prireditev z Miklavževanjem v Luksemburgu © slolux.eu

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.