Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Podelitev odlikovanja vitez Italije Juriju Paljku (foto: noviglas.eu)
Podelitev odlikovanja vitez Italije Juriju Paljku

Paljk vitez republike Italije

| 16.12.2015, 06:28 Matjaž Merljak

Odgovorni urednik zamejskega tednika Novi glas, pesnik in novinar Jurij Paljk, je prejel visoko italijansko priznanje - vitez za zasluge Republike Italije.

Kot Novi glas piše na svoji spletni strani, je slovesnost potekala v reprezentančni dvorani vladne palače na Travniku v Gorici v ponedeljek, 14. decembra 2015. Diplomo za odlikovanje z redom Viteza za zasluge Republike Italije mu je podelila prefektinja goriške pokrajine dr. Isabella Alberti. Slovesnosti so se udeležili predstavniki najvišjih krajevnih oblasti, veliko je bilo županov in tudi oficirjev oboroženih sil. Priznanje je prejelo šest oseb, ki so se odlikovale na področju znanosti, književnosti, umetnosti, gospodarstva, pa tudi s človekoljubnimi in humanitarnimi dejavnostmi oz. s posebnimi zaslugami v civilni ali vojaški karieri.

Jurij Paljk, ki mu je predsednik Italije Sergio Mattarella Paljku naziv vitez podelil junija, je za STA sporočil: "Seveda sem priznanja vesel, predvsem zato, ker gre za predsedniško priznanje, na predlog ministrskega predsednika Mattea Renzija ga je podelil predsednik Sergio Mattarella, priznanje, ki je namenjeno tistim, ki poleg rednega dela na področju kulture, umetnosti, družbenega, tudi političnega, gospodarskega dela naredijo še kaj." Posebno zadovoljstvo ob priznanju je Paljk izrazil tudi zato, "ker ga je italijanski predsednik podelil Slovencu, ki živi in dela v Italiji, je trdno zasidran v slovenski narodni manjšini, kar pomeni, da gre posredno za priznanje našemu javnemu življenju in vztrajanju".

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...