Maja MorelaMaja Morela
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tone GorjupTone Gorjup
Miklavž 2015 v Hamiltonu (foto: Vestnik slo. župnije v Hamiltonu)
Miklavž 2015 v Hamiltonu

Miklavž v Hamiltonu

| 15.12.2015, 13:18 Matjaž Merljak

V nedeljo, 6. decembra 2015, je tudi slovensko skupnost pri svetem Gregoriju Velikem v Hamiltonu obiskal Miklavž. Povzemamo zapis po župnijskem glasilu Vestnik.

Dopoldne smo se zbrali pri sveti maši, tokrat je bila ob 10h in pri maši je za spremembo pel angleški zbor. Maša je bila dvojezična, da so mlajši lahko boljše razumeli, saj je bila cerkev zelo polna.

Po maši smo se začeli zbirati v zgornji župnijski dvorani, kjer so nam v kuhinji skuhali dobro slovensko kosilo.

Po kosilu so se otroci pripravili za nastop. Nekateri so bili angelčki, drugi pa »hudički«. Kot vedno so zelo glasno zapeli »Mi angelci smo mali« in potem tudi zaplesali. Tokrat jih je spremljal med petjem in plesom Matjaž Mramor na svojo harmoniko.

Za angelci so se prikazali hudički, vsi v črnem, z rogovi, »vilami«, vse je bilo odeto v rdeče, vendar, ko se je spremenila glasba so jih večji angeli kaj hitro napodili iz odra in v svojem spremstvu je prikorakal Miklavž in s petjem pozdravil vse navzoče: »Pozdravljena, čredica mala, nestrpno že čakaš Miklavža svetega, kajne?« In angelci so nadaljevali: »Sedaj glej prihaja...« Nato je Miklavž kratko nagovoril vse navzoče in potem se je začelo obdarovanje otrok.

Dvorana se je letos kar dodobra napolnila z mladimi družinami in otroci. Na koncu so angelci zapeli še: »Bratci, sestrice, čujte naš zadnji pozdrav« ... In zastor na odru se je zaprl Miklavž je nato obdaroval še angelce ...

Hvala vsem, ki ste sodelovali pri pripravi Miklavževanja, tako učiteljicam slovenske šole, kuhinji, otrokom, ki so nastopali, staršem, ki ste pripeljali otroke in pomagali pri pripravi dogodka. Vse to nam iz leta v leto pomaga ne samo ohranjati tradicijo, ampak prenašali mlademu rodu to lepo slovensko navado, kjer je dobrota tista, ki se prenaša iz enega roda v drugi rod.

Miklavževanje 2015 v Hamiltonu v Kanadi
Miklavževanje 2015 v Hamiltonu v Kanadi © Vestnik slo. župnije v Hamiltonu

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...