Petra StoparPetra Stopar
Miklavž pri Mariji Vnebovzeti v Clevelandu (foto: Tone Ovsenik)
Miklavž pri Mariji Vnebovzeti v Clevelandu

Miklavž v Clevelandu

| 14.12.2015, 09:45 Matjaž Merljak

Marija Brezmadežna je velik praznik v ZDA, slovesno so jo obhajali tudi rojaki v Clevelandu, otroci so se razveselili obiska Miklavža, v adventnem času rojaki zbirajo pomoč za revne.

V nedeljo, 6. decembra 2015, smo prižgali drugo svečko v adventnem času, ko se pripravljamo na rojstvo v Betlehemu pred dva tisoč in več leti.

V torek, 8. decembra, je bil zapovedan praznik Brezmadežnega Spočetja. V cerkvi Svetega Vida kakor v cerkvi Marije Vnebovzete sta bili brani po dve sveti maši, prva ob jutranjih urah in druga v večernih urah za tiste delovne ljudi, ki se jutranjih maš ne morejo udeležiti. Marija z naslovom Brezmadeža spočeta je obenem velik praznik v tej deželi, saj je Ona zavetnica naše dežele.

Miklavž 2015 pri Svetem Vidu v Clevelandu
Miklavž 2015 pri Svetem Vidu v Clevelandu © Tone Ovsenik

Pretekli vikend je bil tudi čas obiska otroškega svetnika, Svetega Miklavža. Kot vsako leto je tudi letos obiskal in obdaril otroke naših slovenskih sobotnih šol. V župniji Marije Vnebovzete 5. decembra ga je mladina te šole pričakala z krajšo igrico, kakor tudi pri Svetem Vidu v nedeljo popoldan. Višek je pa bil prihod dobrotnika v spremstvu angelov. Seveda so pa ponagajali tudi parkeljni. Miklavž je vsakega otroka posebej povabil na oder in ga obdaril. Otroci so bili zelo previdni, da so se umaknili porednežem, da ga nebi odpeljali v njihov svet. Vzpodbudno je bilo videti polno dvorano ljudi, ki so pripeljali svoje male, da so bili priča tega lepega slovenskega običaja. Obe Miklavževanji je tudi prvič obiskal novi generalni konzul Andrej Rode. Saj povprečno v tej deželi le prevladuje Santa Claus, ki pa z Miklavžem nima kaj dosti veze.

Pustite otroke k meni, Miklavž 2015 v Clevelandu
Pustite otroke k meni, Miklavž 2015 v Clevelandu © Tone Ovsenik
V tem adventnem času se v naših župnijah zbira hrana in denarna vsota, ki se potem razdeli med revne, da niso lačni v teh praznikih. Američani tudi že nekaj let zbiramo darove za upokojene redovnike in redovnice, od katerih je več kot polovico starih nad 70 let. V svojem času so ogromno prispevali k napredku katoličanov, kot na primer v naših šolah, Marije Vnbebovzete in Svetega Vida, so redovnice vodile farne šole skoraj sto let. Letošnja nabirka je zelo primerna in potrebna za tiste redovnike in redovnice, ki so vse svoje življenje posvetili delu za katoliške vernike in izobraževanje mladine. Ne smemo jih pozabiti v njihovi starosti in onemoglosti.

V ponedeljek, 14. decembra, se bodo zbrali verniki okoliških župnij v spokorni pobožnosti v pripravi na božič. Navzočih bo več duhovnikov za spoved. Kaj je lepšega darila, da ga damo Jezusu, našemu Gospodu, kot praznovati njegovo rojstvo z čisto vestjo in oprano dušo.

Priprave za veliki praznik bodo imele tudi skoraj vse slovenske organizacije in se zbrale v prazničnem vzdušju ob drevescu in jaslicami. Nekatere teh srečanj bo tudi obiskal Božiček in s tem razveselil mladino.

Miklavž pri Mariji Vnebovzeti v Clevelandu
Miklavž 2015 pri Mariji Vnebovzeti v Clevelandu © Tone Ovsenik

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.