Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Muzikanti na letošnjem Martinovanju v Frankfurtu (foto: Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu)
Muzikanti na letošnjem Martinovanju v Frankfurtu

Martinovanje v Frankfurtu

| 06.12.2015, 15:43 Matjaž Merljak

Letošnje martinovanje v naši župniji, 42. po vrsti naj bi bilo, smo morali izpeljati v bolj skromni obliki kot v dosedanjih letih.

Ena od dvoran, kjer smo običajno bili, je bila zasedena, druga pa je v obnavljanju. Ob iskanju kakšne nadomestne v kakšnem drugem delu mesta pa se je prav tako pojavljala težava ali zaradi zasedenosti ali velikosti. Zaradi vsega tega smo se odločili, da bomo imeli martinovanje na Martinovo nedeljo 15. novembra po popoldansko-večerni nedeljski maši v cerkvi Herz Marien in tamkajšnji dvorani. Seveda zaradi manj ugodnega časa ni bilo pričakovati kakšnega večjega obiska.

Poleg rednih frankfurtskih udeležencev nedeljske večerne maše se nam je pridružila še manjša skupina desetih ljudi iz Wiesbadna. Sicer nismo računali na živo glasbo (Helena je pripravila preko namiznega računalnika nekaj glasbe, župnik je prinesel zajeten kup zgoščenk, a vsega tega skoraj nismo rabili).

Naj martinova gos tekne
Naj martinova gos tekne © Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu
Vskočil je namreč ansambel 'Kar tako': prvi Jože s harmoniko, drugi Jože s počenim basom, žena Marica od prvega Jožeta ter njune hčere pa so prepevali; zraven pa je pritegnilo še nekaj drugih, in tako sta bila glasba in petje med nami.

Tokrat pa ni bilo videti plesalcev, čeprav je bilo prostora za to kar dovolj. Seveda so člani župnijskega sveta pripravili pred mašo dvorano, že doma pa primerno hrano. Pečena gos pa je z licitacijo priplavala ravno k družini prvega muzikanta Jožeta Kuzme, zraven pa so na dražbi pridobili tudi svinjsko pečenko. Namenili pa so jo župnikovi kuhinji.

Seveda smo se kaj kmalu tudi razšli, saj je ta večer ena od muzikantovih hčera morala nazaj v Švico, drugi mlajši pa seveda naslednji dan v službo. Za vse pa je bil to večer, ko so se lahko v prijetni družbi pogovarjali, povečerjali, pa morda s pomočjo kviza tudi kaj novega izvedeli o življenju sv. Martina. Vsem prisotnim in vsem, ki so pripravljali ta in takšen Martinov večer, pa naj velja najlepša hvala.

Tako nekako nas je bilo videti na letosnjem martinovanju v Frankfurtu
Tako nekako nas je bilo videti na letosnjem martinovanju v Frankfurtu © Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu

Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...