Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Ani Boštjančič, predsednica Katoliške akcije s knjigo duhovnih misli (foto: Matjaž Merljak)
Ani Boštjančič, predsednica Katoliške akcije s knjigo duhovnih misli

Katoliška akcija na Koroškem že 50 let

| 07.12.2015, 14:25 Matjaž Merljak

Soodgovornost laikov v življenju Cerkve, sodelovanje med duhovniki in laiki, enakopravnost obeh deželnih jezikov so bila temeljna izhodišča za ustanovitev Slovenskega delovnega odbora Katoliške akcije v krški škofiji na avstrijskem Koroškem pred 50-imi leti. Ob zlatem jubileju delovanja smo se pogovarjali s predsednico Ani Boštjančič.

Katoliška akcija je uradna občestvena oblika apostolata laikov in duhovnikov v skupnosti s škofom. Organizacijska oblika temelji na trodeljenem načelu: poslovodja je poklicni sodelavec oz. sodelavka, duhovni asistent je duhovnik, predsednik pa je neplačani laik. Slovenski delovni odbor je odgovoren za uresničevanje ciljev Katoliške akcije na dvojezičnem ozemlju, na pobudo dr. Vinka Zwittra ga je leta 1965 ustanovil škof Jožef Koestner. Slovenski delovni odbor kot oddelek Katoliške akcije v krški škofiji ima svojo lastno organizacijsko obliko za razvijanje apostolske dejavnosti. 19. septembra 1965 je bila ustanovna seja. Dr. Zwitter je bil postavljen za prvega vodjo odbora. Okrog sebe je zbral zavzete in goreče ljudi. Bil je vizionar, človek širokega obzorja, iskren narodnjak, globoko veren, kulturno, gospodarsko in politično dejaven mož.

Ani Boštjančič se je ustavila pri večjih dosežkih v 50-letnem obdobju: "Po zavzetosti mnogih posameznikov je iz semen, ki so jih posejali, zraslo nekaj velikega. Razvilo se je mogočno drevo z globokimi koreninami in razcvetelo v močni raznolikosti z žlahtnimi vejami in visoko krono, ki nudi pogled v daljavo v različne smeri." Znotraj Katoliške akcije delujejo žensko in moško gibanje, katoliška prosveta ter mladinski, otroški in družinski oddelki. Pripravljajo prireditve, izobraževalne seminarje, otroške in mladinskem dneve, adventna in postna srečanja, trikraljevske in postne nabirke ... Veliko je tistih, ki so v raznih srečanjih dobili nove pobude, da usmerjajo svoje življenje po evangeliju in s svojim življenjem pričujejo v okolju, v katerem živijo. Da Katoliška akcija ni zastarela pobuda, dokazuje dejstvo, da se s pogumom loteva neizhojenih poti.

Sodelavci Katoliške akcije v krški škofiji
Sodelavci Katoliške akcije v krški škofiji © Katoliška akcija

Na prireditvi ob zlatem jubileju, ki je bila v Slomškovem domu v Celovcu v četrtek, 19. novembra 2015, so naglasili dve temeljni sporočili: v hvaležnosti so se spomnili začetnih pionirjev in se soočali v zaupanju, da jih vodi Sveti Duh z novimi izzivi tudi v prihodnosti. "Trudili se bomo, da bomo v skupnosti vsak po svojih močeh spodbujali in razvijali človekoljubno in duhovno življenje v miru in pravičnosti."

Duhovne iskrice, zbirka duhovnih misli sodelavcev Katoliške akcije
Duhovne iskrice, zbirka duhovnih misli sodelavcev Katoliške akcije © Slovenski spored ORF
Ani Boštjančič je povedala, da je Katoliška akcija igrala zelo pomembno vlogo pri škofijski sinodi, ki je s sinodalnimi sklepi leta 1972 bistveno prispevala k izboljšanju sožitja na Koroškem. Danes je slovenščina v katoliški cerkvi na Koroškem nekaj samoumevnega, uradna spletna stran krške škofije je dvojezična – nemška in slovenska, slovenščina je prisotna pri mašah tudi v obrobnih župnijah in visoke funkcije v Cerkvi in cerkveni hierarhiji niso pridržane le duhovnikom in laikom iz večinskega naroda.

Kot darilo ob praznovanju so predstavili posebno knjigo - izbor duhovnih misli, ki so jih sodelavci Katoliške akcije v minulih devetih letih dnevno oblikovali na slovenskem radijskem sporedu ORF. Na prireditvi so predvajali tudi film o 50 letnem delovanju odbora, ki je orisal pester spekter pomena in dela Katoliške akcije.

Laiki se tudi danes brezplačno vključujejo v delo Katoliške akcije, je ponosna predsednica Ani Boštjančič. Poslovodja Katoliške akcije je Pavel Zablatnik, duhovni asistent pa župnik in dekan v Bilčovsu/Ludmannsdorf Janko Krištof.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.