Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Čas za prijavo za glasovanje po pošti se izteka

| 03.12.2015, 07:37 Matjaž Merljak

O noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih se lahko izrečete tudi rojaki po svetu. Za glasovanje po pošti morajo tako tisti s stalnim kot tisti z začasnim bivališčem v tujini do 4. decembra 2015 do 24. ure obvestili Državno volilno komisijo. Velja rok prispetja obvestila!

Izseljenci - to so tisti volilni upravičenci, ki nimajo stalnega prebivališča v naši državi, lahko glasujejo na diplomatskem predstavništvu ali konzulatu, kjer bo volišče in so vpisani v volilni imenik.

Druga možnost je glasovanje po pošti. V tem primeru je potrebno o tem obvestiti Državno volilno komisijo. Obrazec dobite na spletni strani (gre za obrazec: Glasovanje po pošti iz tujine (izseljenci) – Obr.01), poslati ga je potrebno po e-pošti, faksu ali po navadni pošti. Pomembno je, da Državna volilna komisija obvestilo prejme do 4. decembra do 24. ure. Velja rok prispetja. Prepoznega obvestila ne bodo upoštevali. Če obrazec pošiljate po e-pošti, ga morate skenirati, saj mora biti na njem viden podpis.

Izseljenci pa, če bodo 20. decembra 2015 v Sloveniji, lahko glasujejo tudi na posebnih voliščih v Sloveniji. To so t.i. omnia volišča na sedežih okrajne volilne komisije. Če bi se odločili za tak način glasovanja, morate o tem obvestiti okrajno volilno komisijo ali Državno volilno komisijo (obrazec Glasovanje izven okraja stalnega prebivališča (izseljenci) – Obr.03), in sicer na enak način, kot je napisno v prejšnjem odstavku. Gre le za spremenjen datum, in sicer mora ustanova obvestilo prejeti najkasneje do 16. decembra 2015 do 24. ure.

Če imate pa stalno prebivališče v Sloveniji in boste 20. decembra 2015 začasno v tujini, lahko glasujete po pošti ali pa na diplomatsko-konzularnem predstavništvu. Za obe obliki glasovanja morate svojo namero sporočiti Državni volilni komisiji (obrazec Glasovanje po pošti iz tujine (zdomci) – Obr.02), in sicer najkasneje do 4. decembra 2015 do 24. ure. Rok za oddajo obvestila je prekluziven in velja rok prispetja. Prepozno prejetega obvestila DVK ne bo upoštevala.

Naslovi Državne volilne komisije:

Državna volilna komisija

Slovenska cesta 54

SI-1000 Ljubljana

faks: 00386 1 43 31 269

e-naslov: gp.dvk@dvk-rs.si

Več informacij in obrazci na spletni strani DVK

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...