Rok MihevcRok Mihevc
Papež v Grecciu (foto: Radio Vatikan)
Papež v Grecciu

Papež nenapovedano v Grecciu

Cerkev po svetu | 05.01.2016, 12:11 Marta Jerebič

Papež Frančišek je včeraj popoldne obiskal Greccio v Rietski dolini, kjer je sveti Frančišek Asiški prvič postavil žive jaslice. Obiskal je kapelo frančiškanskega svetišča v Grecciu, se za nekaj trenutkov v cerkvi zadržal v tihi molitvi pred fresko, ki upodablja prve jaslice v Grecciu, nato pa se srečal s tamkajšnjo frančiškansko skupnostjo in pozdravil skupino mladih, ki so bili zbrani na škofijskem srečanju.

Papeža je ob obisku sprejel škof Domenico Pompili iz Rietija, ki je bil edini vnaprej seznanjen z načrti svetega očeta in je Frančiška tudi pogostil s kosilom. Kot je še poročal italijanski katoliški dnevnik Avvenire, je bil razlog za papeževo potovanje v mestece prvih jaslic »osebna molitev«.

Papež je mladim spregovoril o znamenjih, med drugim o zvezdi, ki ji sledijo trije modri. »Ko v svojem življenju ne najdemo posebne zvezde, ki bi nas klicala, naj storimo nekaj več, nekaj dobrega, pomeni, da nekaj ni v redu,« je dejal papež. »Prositi moramo za milost, da bi odkrili tisto zvezdo, ki mi jo Bog danes želi pokazati, kajti ta zvezda me bo pripeljala do Jezusa,« je še dejal sveti oče, ki je spregovoril tudi o ponižnosti za odkrivanje Jezusa v malih, revnih, ponižnih, ubogih, v tistih, ki so vrženi iz družbe in tudi iz lastnega življenja.

V Grecciu, mestecu v Rietski dolini severno od Rima, je sveti Frančišek 25. decembra 1223 prvič postavil žive jaslice, za kar je uporabil kar vaško živino in kipec Deteta Jezusa v jaslicah, saj je želel na kar najpristnejši način podoživeti dogodek Gospodovega rojstva v Betlehemu. To se je zgodilo v letu, ko je papež Honorij III. potrdil Vodilo Frančiškovega reda.

Izročilo postavljanja jaslic se v Grecciu nadaljuje tudi danes, obiskovalci pa si lahko ogledajo tudi celico v bližnjem samostanu, v kateri je spal sveti Frančišek.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...