Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež v Grecciu (foto: Radio Vatikan)
Papež v Grecciu

Papež nenapovedano v Grecciu

Cerkev po svetu | 05.01.2016, 12:11 Marta Jerebič

Papež Frančišek je včeraj popoldne obiskal Greccio v Rietski dolini, kjer je sveti Frančišek Asiški prvič postavil žive jaslice. Obiskal je kapelo frančiškanskega svetišča v Grecciu, se za nekaj trenutkov v cerkvi zadržal v tihi molitvi pred fresko, ki upodablja prve jaslice v Grecciu, nato pa se srečal s tamkajšnjo frančiškansko skupnostjo in pozdravil skupino mladih, ki so bili zbrani na škofijskem srečanju.

Papeža je ob obisku sprejel škof Domenico Pompili iz Rietija, ki je bil edini vnaprej seznanjen z načrti svetega očeta in je Frančiška tudi pogostil s kosilom. Kot je še poročal italijanski katoliški dnevnik Avvenire, je bil razlog za papeževo potovanje v mestece prvih jaslic »osebna molitev«.

Papež je mladim spregovoril o znamenjih, med drugim o zvezdi, ki ji sledijo trije modri. »Ko v svojem življenju ne najdemo posebne zvezde, ki bi nas klicala, naj storimo nekaj več, nekaj dobrega, pomeni, da nekaj ni v redu,« je dejal papež. »Prositi moramo za milost, da bi odkrili tisto zvezdo, ki mi jo Bog danes želi pokazati, kajti ta zvezda me bo pripeljala do Jezusa,« je še dejal sveti oče, ki je spregovoril tudi o ponižnosti za odkrivanje Jezusa v malih, revnih, ponižnih, ubogih, v tistih, ki so vrženi iz družbe in tudi iz lastnega življenja.

V Grecciu, mestecu v Rietski dolini severno od Rima, je sveti Frančišek 25. decembra 1223 prvič postavil žive jaslice, za kar je uporabil kar vaško živino in kipec Deteta Jezusa v jaslicah, saj je želel na kar najpristnejši način podoživeti dogodek Gospodovega rojstva v Betlehemu. To se je zgodilo v letu, ko je papež Honorij III. potrdil Vodilo Frančiškovega reda.

Izročilo postavljanja jaslic se v Grecciu nadaljuje tudi danes, obiskovalci pa si lahko ogledajo tudi celico v bližnjem samostanu, v kateri je spal sveti Frančišek.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.