Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Vatikan: Zgodbe, o katerih bomo poročali v letu 2016

Cerkev po svetu | 04.01.2016, 11:11 Marta Jerebič

Papež Frančišek ima za leto 2016 napovedanih že kar nekaj dogodkov, med drugim 2 mednarodni potovanji, do konca leta usmiljenja pa se bo v Rimu zvrstilo kar nekaj srečanj za posamezne skupine ljudi. V večnem mestu sicer v tem jubileju pričakujejo več kot 30 milijonov ljudi.

Papež Frančišek bo letos, najverjetneje nekje sredi marca, objavil posinodalno apostolsko spodbudo o družini, »ki nas bo gotovo usmerjala v našem prizadevanju za pastoralo družin. Hkrati pa to ne pomeni, da sedaj nimamo kaj delati. Tudi na osnovi tega, kar se je dogajalo v zadnjih dveh letih v cerkvenem prostoru, konec koncev tudi pri nas, nas spodbuja h konkretnemu dejanju,“ je povedal ljubljanski nadškof Stanislav Zore, ki se je oktobra lani v Vatikanu udeleževal sinode o družini.

Papeža medtem v letu 2016 čakata najmanj 2 mednarodni potovanji. Od 12. do 18. februarja se bo mudil v Mehiki. Če ne bo še kakšnih drugih presenečenj, bo naslednje večje potovanje v deželo Janeza Pavla II. V poljskem Krakovu bo 31. julija sklenil svetovni dan mladih, ki naj bi se ga po napovedih udeležilo najmanj 2 milijona mladih.

Največja slovesnost leta bo verjetno kanonizacija Matere Terezije iz Kalkute v začetku septembra. Papež je namreč decembra lani priznal drugi čudež na njeno priprošnjo. Gre pa za nepojasnjeno ozdravitev Brazilca, ki je imel težko bolezen na možganih.

V Vatikanu se bo medtem nadaljevala reforma rimske kurije, zlasti na področju medijev in dveh novih kongregacij. Deset kardinalov bo letos dopolnilo 80 let starosti in bodo izgubili pravico sodelovanja na konklavu. To pa je dovolj visoka številka, da bi se papež lahko odločil tudi za imenovanje novih kardinalov.

Vatikan bo vsaj v prvi polovici leta obremenjevala afera Vatileaks 2. Na zatožni klopi so zaradi uhajanja in objave zaupnih dokumentov trije nekdanji vatikanski uslužbenci in dva novinarja. Naslednje zaslišanje bo 20. februarja.

Kot omenjeno, pa je protagonist tega leta jubilej usmiljenja. Do 20. novembra se bo zvrstilo več srečanj za posamezne skupine, med njimi za mlade po birmi, za diakone, duhovnike in katehiste; za bolnike in zapornike.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.