Blaž LesnikBlaž Lesnik
Miha MočnikMiha Močnik
Alen SalihovićAlen Salihović

800 let dominikanskega reda in nekateri drugi jubileji v letu 2016

Slovenija | 03.01.2016, 11:52 Tone Gorjup

V letu 2016 v katoliški Cerkvi med drugim obhajamo jubilejno leto dominikanskega reda, ki praznuje 800. obletnico ustanovitve. Skupnost malih Jezusovih bratov in sester, pa se spominja stoletnice smrti svojega ustanovitelja Charlesa de Foucaulda. Tudi v krajevni Cervki ses pominjamo nekaterih okroglih obletnic.

Sv. Dominik, sv. Leopold Mandič in bl. Charles de Foucald

Redovniki, ki sledijo karizmi sv. Dominika, imajo v Sloveniji svoje središče v Petrovčah pri Celju in pripadajo Hrvaški dominikanski provinci. Skupaj s svojimi sobrati po svetu, se v jubilejnem letu zahvaljujejo za 800 let reda pridigarjev, ki ga je ustanovil španski duhovnik Dominik in 22. decembra 1216 potrdil papež Honorij III. Decembra bo minilo 100 let od smrti duhovnika Charlesa de Foucaulda. Deloval je kot misijonar na območju Sahare, nazadnje med Tuaregi. Skrbel je tudi za njihovo omiko, saj jim je po zgledu misijonarjev kot je bil Friderik Baraga, napisal slovnico in slovar. Želel je ustanoviti redovno skupnost, ki bi nadaljevala njegovo delo, a so ga prehiteli roparji, ki so ga 1. decembra 1916 ubili na pragu njegovega bivališča. Po njegovi smrti se je več sto mož in žena odločilo, da nadaljuje njegovo delo med Tuarégi. Povezali so se v skupnost malih Jezusovih bratov in sester, ki tako praznujejo svojevrsten jubilej. Maja bo minilo 150 let od rojstva sv. Leopolda Mandiča, priljubljenega kapucinskega spovednika. Jubileja ne bodo praznovali le v Hercegnovem v črnogorskem primorju, kjer je prišel na svet in v Padovi, kjer je dozorel za nebesa, ampak tudi v Kopru, kjer je bil v letih 1905 in 1906 vikar in spovednik.

Tudi v Cerkvi v Sloveniji je nekaj jubilejev, ki so vredni spomina. Septembra bo minilo sto let od rojstva skladatelja in pričevalca za vero Viljema Savellija, ki ga je komunistična oblast na montiranem procesu leta 1949 obsodila na smrt z ustrelitvijo. Maja 1916 se je rodil duhovnik Marijan Kremžar, prav tako pričevalec za vero, ki je bil umorjen marca 1943 kot dušni pastir med slovenskimi izgnanci v Srbiji. Oktobra 1916 pa se je rodil duhovnik Franc Puncer, avtor knjige Duhovnik v taborišču smrti. V letu 1916 je v Chicagu umrl Ignacij Tomazin, misijonar med Baragovimi Indijanci, v Gorici je granata raztrgala varuha svetogorskega svetišča p. Frančiška Ambroža, v Mariboru pa je umrl stolni prošt Karel Hribovšek. Pred sto leti se je rodila zdravnica in misijonarka Gabrijela Ehrilc, doma iz Žabnic pod Svetimi Višarjami. V letu 1916 se je rodila tudi s. Vendelina Marija Ilc, ki je pripravila več izdaj Slovenske kuharice. Junija bo minilo pol stoletja od smrti Mahničevega naslednika v škofiji Krk, škofa Josipa Srebrniča, doma iz Solkana pri Gorici. Isto leto je v Kranju umrl katehet in duhovnik Alfonz Levíčnik, v Ljubnem pa pisatelj in duhovnik Janez Jalen. Dodajmo, da se je pred dvesto leti v Podmélcu rodil prosvetni delavec in duhovnik Andrej Jekšè, prijatelj in zaščitnik Simona Gregorčiča, pred sto petdesetimi leti pa teolog in vzgojitelj Franc Ušeničnik, brat Aleša Ušeničnika.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu