Blaž LesnikBlaž Lesnik
Miha MočnikMiha Močnik
Alen SalihovićAlen Salihović
jaslice na Trgu sv. Petra (foto: Radio Vatikan)
jaslice na Trgu sv. Petra

Božični večer v Vatikanu in Sveti deželi

Svet | 24.12.2015, 13:15 Marjana Debevec

Papež Frančišek bo praznovanje božične skrivnosti, kot običajno začel s slovesno sveto mašo Gospodovega rojstva v baziliki svetega Petra v Vatikanu, ki se bo začela ob 21.30. Z njim bodo somaševali kardinali in škofje rimske kurije. Jutri bo sveti oče opoldne z balkona vatikanske bazilike prebral božično poslanico in podelil blagoslov urbi et orbi - mestu in svetu. Posebej slovesno pa bo v teh dneh v krajih Jezusovega rojstva.

V noči pred dobrimi 2000 leti, ki je bila na videz kot vsaka druga, je na naš svet in zgodovino človeštvo zasvetila velika luč, ki je najprej zaslepila in začudila tiste, ki so jo prvi zagledali: „Pastirji so prvi prejeli oznanilo Jezusovega rojstva. Bili so prvi zato, ker so bili med zadnjimi, med ljudmi z obrobja družbe. In bili so prvi, ker so bedeli ponoči, ko so skrbeli za svoje črede. Z njimi se v tišini ustavimo pred Otrokom“, je pred dvema letoma na božič povabil papež Frančišek.

Ta Otrok je spremenil vse, oči ljudi so ga videle. „Kako sprejmemo Božjo nežnost? Ali pustim, da me On doseže, da me objame, ali pa mu preprečujem, da bi se mi približal? Ni namreč najpomembnejše iskati Boga, ampak pustiti, da nas On išče in najde ter nas ljubeznivo poboža. Božji Otrok nam že svojo navzočnostjo postavlja tole vprašanje: 'Ali Bogu dovolim, da me ima rad?',“ je med lansko polnočnico zbrane izzval sveti oče.

Obenem pa nam nocojšnja noč ponavlja, da se nam ni treba ničesar bati. „Gospod nam ponavlja: Ne bojte se! Naš Oče je potrpežljiv, nas ljubi, nam daruje Jezusa, da bi nas vodil na poti do obljubljene dežele. On je luč, ki razsvetli vsako temo. On je usmiljenje: je naš Oče, ki nam vedno odpušča, On je naš mir“, je še dejal papež Frančišek.

Božično sporočilo pa na poseben način odmeva v krajih Jezusovega rojstva. V Sveti deželi, ki jo že več let pretresa krvavo nasilje, so božično praznovanje začeli že dopoldne s tradicionalno procesijo od Jeruzalema do Betlehema. Tam so slovesno sprejeli latinskega patriarha Fouada Twala, ki bo v baziliki Jezusovega rojstva daroval polnočnico. Tradicionalno se je udeležijo predstavniki oblasti, diplomatskega zbora in številni tuji romarji. Priprava na polnočnico se v cerkvi sv. Katarine začne že ob 22. uri. Po stari praksi gredo verniki v Sveti deželi trikrat k sveti maši. Tudi letos se bodo številni verniki peš odpravili iz Betlehema v Jeruzalem in nato spet nazaj v Betlehem, kjer bo še dnevna praznična sveta maša.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež