Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Tudi na ravni Evrope zahteve po zaščiti zakonske zveze moža in žene

Slovenija | 17.12.2015, 10:02 Marjana Debevec

Pobuda Spoštovanje različnih bo popoldne predstavila Evropsko civilno iniciativo z naslovom: Mama, oče otroci. S podpisom pod to pobudo se bomo lahko državljani Evropske unije izrekli za družino in proti izenačitvi zakonske zveze z drugimi oblikami sobivanja. Pobuda Stražarji pa tudi danes popoldne na Trgu republike pripravlja shod, na katerem bodo opozorili na pomen kritičnega mišljenja in svobode izražanja. Obenem bodo podprli zakonsko zvezo moža in žene ter družino.

Po Lizbonski pogodbi lahko milijon državljanov iz najmanj četrtine držav članic Evropske unije zahteva, da Evropska komisija oblikuje zakonodajni predlog s področja, ki je v njeni pristojnosti. Predstavniki iz različnih evropskih držav so zato pripravili novo pobudo, ki so jo poimenovali Mama, oče in otroci.Zahtevamo, da Evropska unija na ravni svoje zakonodaje sprejme določbo, da je zakonska zveza edinstvena zveza med moškim in žensko“, je povedal Štefan Kržišnik iz pobude Spoštovanje različnih. Cilj je zbrati vsaj milijon podpisov, akcija pa se bo začela konec januarja. „Odločili smo se, da ne moremo dopustiti, da bi še Evropska unija pritiskala na posamezne države članice, da sprejmejo zakonodajo, ki bi razvrednotila zakonsko zvezo in družino. Zato je zelo pomembno, da se ta politična zahteva postavi in da skušamo narediti vse, da se na evropski ravni sprejme takšna definicija in potem so tudi posamezne države zaščitene pred pritiskom drugih držav in civilnih organizacij, ki se zavzemajo za istospolnih in drugih porok z zakonsko zvezo“, je še povedal Kržišnik.

V podporo družini in proti noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih pa bodo v sodelovanju z omenjeno pobudo popoldne na Trgu republiko znova mirno protestirali tudi stražarji. Po uspešni akciji preteklo soboto tudi to popoldne med 17.30 in 18.30 s knjigo v rokah stali na Trgu republike ter v tišini izrazili svoj protest. Opozarjali bodo na nasprotovanje noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Tako želijo na javnem trgu izraziti podporo zakonski zvezi med možem in ženo ter družini kot skupnosti moškega, ženske in otrok. Pri tem se zavzemajo za svobodo vesti, mišljenja in izražanja.

»Ne, ne prepričujemo z govorjenjem, s hrupom in vpitjem. Prepričujemo s tem, da preprosto smo, da smo prisotni. Stojimo in beremo v tišini, ker smo prepričani, da nam vest lahko spregovori le v tišini. Vest pa nikoli ne neha šepetati,« pravijo stražarji. Med akcijo se ne pogovarjajo z nikomer o ničemer. Pred njo pa na kratko pojasnijo razloge za izvedbo shoda.

Povejmo še, da bodo dopoldne na Družini predstavili knjigo francoskega avtorja Fabrica Hadjadaja z naslovom Kaj je družina? O tem, da se družina se iz osnovne celice družbe spreminja v poskusni laboratorij bodo spregovorili prevajalka Jasmina Rihar, psihoanalitik Roman Vodeb, mag. Mojca Belcl Magdič ter zakonca Maja in Igor Vovk.

Namesto očetov imamo znanstvenike, namesto ljubečih mater steklene epruvete, namesto družinske mize elektronske tablice. Hadjadjev esej Kaj je družina? poudarja, da je družina po božanskem načrtu podrejena naključnosti in kot takšna onkraj vseobsegajoče racionalne kontrole, po kateri hlepi današnja družba.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Politika, Evropska Unija
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...