Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Papež praznuje 79. rojstni dan

Cerkev po svetu | 17.12.2015, 07:39 Marta Jerebič

Papež Frančišek danes praznuje 79. rojstni dan. Rodil se je 17. decembra 1936 v Buenos Airesu v družini priseljencev z italijanskimi koreninami. Med včerajšnjo splošno avdienco so mu voščili tudi slovenski romarji, vse najboljše pa na koncu zapeli vsi prisotni na trgu sv. Petra, torej približno 15 tisoč ljudi. Sicer pa je papež danes deležen voščil z vsega sveta.

»Sveti oče, romarji prisotni na tej avdienci vam želijo izraziti prisrčne čestitke za vaš rojstni dan in za bližnje božične praznike. Izražajo iskreno hvaležnost in sinovsko vdanost. Ter zagotavljajo svojo molitev za Vas in po Vaših namenih.« Tako je napovedovalec pri sredini splošni avdienci papežu prebral voščilo Slovencev.

Po avdienci je na trgu sv. Petra vladalo praznično vzdušje. Mehiška novinarka Valentina Alazraki je papežu podarila torto v obliki sombrera kot dar mehiškega prebivalstva, ki papeža v svoji državi pričakuje februarja prihodnje leto. Na trgu so medtem odmevale note tanga, tipičnega argentinskega plesa, ki ga je v mladosti rad plesal tudi papež.

Na papežev rojstni dan ne moremo iti mimo dejstva o njegovi priljubljenosti in da ni veliko ljudi, o katerih se je v tako kratkem času, kar so stopili v svetovno javno življenje, naredilo film, ki se trenutno predvaja v vseh italijanskih kinih. Pri papežu Frančišku se je to zgodilo v rekordnem času, po le dveh letih in pol od izvolitve na Petrov sedež.

V Vatikan tako te dni dežujejo voščila z vsega sveta. Prek Radia Vatikan ga je izrazil nadduhovnik bazilike Svete Marije Snežne, ki jo je Jorge Mario Bergoglio kot papež obiskal že 28-krat: »Svetemu očetu želim vse najboljše za rojstni dan in dodajam tudi gorečo molitev h Gospodu, da mu pomaga v tej pomembni vlogi za Cerkev,« je dejal kardinal Santos Abril y Castello, ki meni, da bo papež odločno nadaljeval z reformami.

Dolgoletni papežev prijatelj brazilski kardinal Claudio Hummes Frančišku želi, da bi mu Gospod naklonil veliko Božje nežnosti, o kateri sveti oče večkrat govori. »Želimo mu dolg pontifikat, podaljšan. Cerkev potrebuje ta pontifikat, ta projekt, ki ga izvaja in ga je spravil v tek.«

Papežu smo pri opoldanski molitvi moči in poguma zaželeli tudi prek naših valov. In tako papež Frančišek vstopa v okroglo 80. leto svojega življenja.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...