Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Istospolna partnerja (foto: http://www.nsi.si)
Istospolna partnerja

VIDEO: Teorija spola v evropskih vrtcih in šolah

Slovenija | 12.12.2015, 11:34 Marjana Debevec

Zagovorniki novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih poskušajo v medijih prikazati, kot da teorija spola ni resnična in da gre za prazne strahove. Podatki iz držav, kjer je podobna zakonodaja že uveljavljena pa govorijo prav nasprotno. V naslednjem prispevku bomo našteli le nekaj primerov iz šol in vrtcev v evropskih državah.

V francoskih vrtcih otroci prebirajo knjigo z naslovom 'Mali lisjaček Jean ima dve mami' ter zgodbico o malem pingvinu z naslovom 'Tango dveh očetov'. Predšolski učitelji takšne knjižice prebirajo otrokom v vrtcih, uporabljajo pa posebne metode in tehnike, ki so jih razvila ministrstva. Dansko ministrstvo za enakost je tako izdalo smernice za vzgojitelje v vrtcih z naslovom KINDIGARTENS, ki daje prostor pepi princem in piratskim princeskam. V Latviji lahko najdete knjige z naslovom 'Dan, ko je bil Karlis Karlina'. In za deklice – 'Dan, ko je bila Ruta Richard'. Podobno situacijo lahko srečamo tudi v Nemčiji. V eni od tamkajšnjih šol so v počastitev dneva spolne enakosti dečki in deklice zamenjali oblačila. Pravzaprav so sodelovali vsi – tako učitelji kot učenci, saj po mnenju Evropejcev, to pripomore k medsebojnemu razumevanju.

Kot je znano je namreč po teoriji spola dojenček spolno nedefiniran – 'neuter'. Zato se lahko pozneje odloči, kdo bi rad bil – on, ona ali ono. Otroci od četrtega leta naprej v Baslu v Švici prejmejo komplete v katerih najdejo spolno nedefinirano lutko, knjižico z ilustracijami in igračke v obliki genitalij. Tako jim lahko spol določajo sami in se tako prevzgojijo. Žal pa podobne pritiske danes na svoje otroke izvaja tudi vedno več staršev. Oblačijo jih tako v dekliška kot fantovska oblačila, da ne bodo vnaprej determinirani kakšnega spola so in se bodo za spol lahko odločili, ko bodo odrasli.

Vrtec EGALIA deluje od leta 2010 v Stockholmu na Švedskem. Otroci tukaj so obravnavani, kot da nimajo spola. Namesto HAN in HON , kar pomeni ON ali ONA, so otroci HEN - ONO. To nevtralno besedo so pedagogi dodali svoji zakladnici besed iz besednjaka spolnih manjšin.

Tako je tudi v Franciji, kjer so morali otroci na tabli narisane podobe dečkov in deklic obleči tako, da niso nakazovali ne ženske, ne moškega. Filmi o teh novih otrocih pa vzbujajo tudi pozornost najstnikov. Film z naslovom 'Tomboy – deklica, ki se obnaša fantovsko, govori o 10-letni Lauri, ki se ima za fanta. Povrh se še zaljubi v svojo sosedo. Film je požel hvalo kritikov in nagrado Berilnskega festivala Berlinale 2011. Zgodbo deklice, ki si želi postati fant, pa predvajajo v okviru programa 'šola in kino' in si ga je ogledalo 46 000 francoskih učencev.

Nemški 14. letniki so medtem prejeli nenavaden vprašalnik ''Ali pripadaš pravemu spolu?''. Poglejmo nekaj vprašanj: Kdaj in zakaj si se odločil, da boš heteroseksualen? Je to le faza, ki jo boš prerasel? Se ti zdi možno, da je heteroseksualnost zgolj posledica nevrotičnega strahu ljudi enakega spola, kot je tvoj?

Mnogi sociologi in psihologi menijo, da takšno družbeno pojmovanje spola, ki je privzgojen in ni biološko dan, lahko vodi v propad človeštva.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Politika, Evropska Unija
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...