Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Romanje v Kevelaer 2015 (foto: Arhiv slovenske misije v Essnu)
Romanje v Kevelaer 2015

57. romanje v Kevelaer

| 11.11.2015, 09:31 Matjaž Merljak

Rojaki iz nemškega Porurja so tudi letos na prvo nedeljo v oktobru poromali v božjepotno središče Kevelaer. Kraj leži na severozahodu nemške zvezne dežele Severno Porenje-Vestfalija in je eden najpomembnejših romarskih krajev v Nemčiji. Slovenci so tja poromali že 57-ič, nam je sporočil tamkajšnji slovenski župnik Lojze Rajk, ki je romanje tudi doživeto opisal.

Za našo prostrano župnijo je vsakoletno romanje v Kevelaer na prvo nedeljo v oktobru praznik vseh rojakov v nemškem Porurju. Župnija šteje že 57 let in prav tolikokrat so se Slovenci zbirali v tem lepem romarskem kraju. Iz vseh petih (nad)škofij smo bili zbrani v cerkvi, ki ji pravijo spovedna kapela pod isto streho ob baziliki. Tu je prostora za skoraj 150 ljudi. V prejšnjih časih bi bila za naše romarje premajhna. Zdaj pa je ravno pravšnja. Letos nas je bilo zbranih nekaj več kot 100.

Imeli smo lepo vreme, kar je marsikoga vzpodbudilo k udeležbi. Pred mašo smo molili rožni venec in zapeli Kraljica venca rožnega. Kot vedno, se je v cerkvi razlegalo mogočno ljudsko petje ob orgelski spremljavi Danice Ban. Za lepo umetniško popestritev in doživetje pa so poskrbeli člani zbora Slovenski cvet iz Moersa pod vodstvom Iztoka Kešpreta.

Pri sveti maši na romanju v Kevelaer 2015
Pri sveti maši na romanju v Kevelaer 2015 © Arhiv slovenske misije v Essnu

Na koncu so štirje možje iz zbora zapeli lavretanske litanije Matere božje. Mogočno so odmevali znani odpevi. Mnogi mimoidoči romarji različnih narodnosti so prisluhnili slovenskemu petju.

Po posvetitvi Mariji in blagoslovu z Najsvetejšim smo se zvrstili za našim lepim bandercem Marije Pomagaj in bl. Antona Martina Slomška in se ustavili še pred kapelo milostne podobe, kjer smo zapeli še nekaj Marijinih pesmi.

Dan romanja je priložnost, ko se rojaki srečajo po daljšem času in si izmenjajo svoja doživetja.

Sveti maši je v Kevelaerju sledila procesija
Sveti maši je v Kevelaerju sledila procesija © Arhiv slovenske misije v Essnu

Posebno doživetje pa je tudi srečanje ob bližnjem parkirišču. Tam stoječi dve klopi se spremenita v »mizi«, kamor nekateri postavijo mnoge vsakovrstne dobrote, pripravljene za gostoljubno postrežbo tistih rojakov, ki tja pridejo po končani pobožnosti v cerkvi in pri kapeli.

Naše molitve so letos bile usmerjene v Večno mesto Rim, kjer se je prav ta dan začela sinoda o krščanski družini.

Nekateri romarji so oddali svoj dar za pomoč pri izgradnji gimnazije v Etiopiji, pri kateri sodeluje slovenski salezijanski duhovnik p. Jože Andolšek, ki je bil pri nas ob našem letošnjem binkoštnem srečanju. (Nabirka med mašo vedno ostane za potrebe škofije Münster, v kateri je romarsko svetišče Kevelaer.)

Naj naše romarje in tudi druge naše prijatelje spremlja Gospodov in Marijin blagoslov.

Agape je zaključilo romanje v Kevelaer
Agape je zaključilo romanje v Kevelaer © Arhiv slovenske misije v Essnu

Več fotografij na spletni strani slovenske župnije Essen

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si) Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si)

O čem so se vojaki pogovarjali na poti na Brezje?

K Mariji Pomagaj na Brezje vsako leto priromajo pripadniki in pripadnice Slovenske vojske. Za dan romanja izberejo nedeljo ob jubileju ustanovitve Vojaškega vikariata, ki je 21. septembra 2000. ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...