Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Peter Opeka v Clevelandu (foto: Anka Žakelj)
Peter Opeka v Clevelandu

Peter Opeka v Clevelandu

| 08.11.2015, 18:53 Matjaž Merljak

Prva novembrska nedelja, vseh svetih, nam bo ostala v trajnem spominu, saj nas je na ta dan obiskal plemeniti misijonar z Madagaskarja, Peter Opeka.

Vsi sveti in vernih duš dan smo praznovali pretekli konec tedna. V nedeljo smo se spomnili vseh dobrih ljudi, ki naj bi spadali med svete, od Cerkve priznani ali ne. V ponedeljek so spomini padli na prijatelje in svojce, ki so odšli v večnost pred nami. V cerkvi Marije Vnebovzete je župnik bral dve sveti maši, eno zjutraj in eno zvečer. Župnik Božnar pri svetem Vidu je imel tri maše na ta dan, opoldne in ob 17:00 in 18:00.

Zadnji dnevi meseca oktobra so bili dosti deževni, a prvi dnevi novembra pa izredno lepi in topli. Prvega, na dan vseh svetih, je sijalo prijazno sonce z enako toplimi temperaturami. Enako lep dan je bil tudi v ponedeljek na vernih duš dan.

Peter Opeka mašuje pri Mariji Vnebovzeti
Peter Opeka mašuje pri Mariji Vnebovzeti © Anka Žakelj

Prva novembrska nedelja, vseh svetih, nam bo ostala v trajnem spominu, saj nas je na ta dan obiskal plemeniti misijonar z Madagaskarja, Peter Opeka. Prišel je že v soboto in bil deležen toplega sprejema v župniji Marije Vnebovzete. V nedeljo je maševal ob deseti uri ob polni cerkvi vernikov, ne samo župljanov Marije Vnebovzete, marveč, ljudje so prišli tudi od drugod. Med nagovorom med mašo nam je opisal njegovo delo med najbolj revnimi, med katerimi deluje že 42 let. Obhajilo je bilo tako številno, da bi skoraj zmanjkalo hostij in so bili primorani jih lomiti, da so vsi bili prejemniki.

Po maši se je večina vernikov preselila v lepo in primerno okrašeno dvorano, kjer smo bili, bilo nas je čez 400, deležni okusnega kosila. Med kosilom smo lahko gledali krajši film o delu misijonarja Opeke. Po kosilu je sledil kratek program, med katerim so zapeli združeni Fanjte na vasi in pa mladi Mi smo mi. Voditeljica programa je prebrala verze, ki jih je napisal v čast Opeki dr. Edi Gobec. Stopil je na oder misijonar Opeka sam in se vsem lepo zahvalil za ta lep dan, ki ga je naredil Gospod. Zanimivo je tudi, da so bile v dvorani sestre redovnice iz Madagaskarja, ki delujejo v tej deželi. Bil je presenečen, ker one delajo v Ameriki in on pa na Madagaskarju in so se danes tu srečali. Bil je tudi nadvse vesel, da je po štiridesetih letih se znova srečal s sestrično, ki je tukaj živi s svojo družino. Nadaljeval je pa o svojem delu, zakaj je v misijonih in zakaj prav med najbolj revnimi smetiščarji. Ker je bilo v dvorani število ljudi, ki slovensko ne ali šibko razumejo, je Silva Pišorn sproti prevajala. Opeka je navzoče vzpodbudil in navdušil v dvorani ter jih dvignil na noge z močnim aplavzom. Po poročilih se je nabrala zares lepa vsota v pomoč njegovemu delu med revnimi. Po končanem programu so ga ljudje kar obkolili in si želeli izmenjati vsaj nekaj besed z človekom, ki širi pravo kristjansko ljubezen. Tudi sam sem prišel na vrsto in z njim posnel pogovor za Slovensko uro ob sobotnih večerih. Med pogovorom sem omenil, da iz njega dobrota in ljubezen kar žari (več v prispevku med Audio posnetki)

Peter Opeka se je v Clevelandu srečal z redovnicami z Madagaskarja
Peter Opeka se je v Clevelandu srečal z redovnicami z Madagaskarja © Anka Žakelj

Že naslednji dan je pa odpotoval proti New Yorku in nato nazaj na Madagaskar, tako da je danes že med svojimi Malgaši.

Včeraj smo pa rojaki se zbrali na Slovenski pristavi in molili za vse pokojne rojake in tudi člane Pristave. To je bilo prestavljeno na včerajšnji dan zaradi zasedenosti preteklega konca tedna.

Kosilo s Petrom Opeko v dvorani Marije Vnebovzete
Kosilo s Petrom Opeko v dvorani Marije Vnebovzete © Anka Žakelj

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si) Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si)

O čem so se vojaki pogovarjali na poti na Brezje?

K Mariji Pomagaj na Brezje vsako leto priromajo pripadniki in pripadnice Slovenske vojske. Za dan romanja izberejo nedeljo ob jubileju ustanovitve Vojaškega vikariata, ki je 21. septembra 2000. ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...