Marjan Bunič
Marko Zupan
Andrej Šinko

Nič več oče in mati, ampak starš 1 in starš 2

05.12.2015, 00:25 Marjana Debevec

Novela zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, o kateri se bomo odločali na referendumu 20. decembra, bi za seboj potegnila številne posledice. V medijih o njih ne izvemo veliko. Med njimi je ukinitev zakonske zveze kot zveze moža in žene, ukinitev naziva očeta in mati in posledično posvojitve otrok v skupnosti dveh oseb kateregakoli spola ali usmerjenosti.

Spremembe novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih na prvi pogled formalno niso tako obsežne, vsebinsko pa prinašajo pravo revolucijo na področje družinskih razmerij, je povedal pravnik mag. Andrej Naglič. Novela namreč zakonsko zvezo ne imenuje več skupnost moža in žene, ampak samo skupnost dveh oseb, torej kateregakoli spola. To pa ima številne posledice, saj sedaj za skupnost dveh oseb veljajo ista določila kot so prej za moža in ženo, med drugim posvojitve otrok.

Kar je zelo problematično je to: že sama ustava govori o tem, ne samo, da je zakonska zveza človekova pravica, ampak da je ta pravica neposredno vezana na varovanje materinstva, očetovstva, otrok, mladine. Po novem, ko pa se različnost spolov umika iz definicije zakonske zveze, pa kot da bi zakonodajalec pozabil na ta del ustave, torej na družinski vidik“, poudarja Naglič in dodaja, da je zato novela zakona sama v sebi zelo nekonsistentna in sama v sebi razdvojena. Vprašanja istospolnih skupnosti, ki naj bi jih reševala omenjena novela zakona pa bi bilo mogoče urediti v drugem zakonu. „Zato ni potrebno razvrednotiti, zato ni potrebno spreminjati klasične oblike zakonske zveze.“ Zakonska zveza do sedaj ni bila le skupnost, ki je blagodejna za zakonca, ampak je bila tudi v interesu države. Zato je jo ustava ščitila. „Zato je legitimen interes države, da podpira materinstvo, očetovstvo in starševstvo, kajti s tem država krepi svoje vrednostne temelje, poleg tega je jasno, da blagodejno vpliva na samo življenje ljudi“, je prepričan mag. Naglič.

In kakšne konkretne spremembe prinaša novela zakonska zveza o zakonski zvezi in družinskih razmerjih? Najbolj vidni sta najprej sprememba naziva iz mati in oče v starš 1 in starš 2, ter iz naziva mož in žena v oseba 1 in oseba 2.

Poleg tega pa bodo imele skupnosti dveh oseb kateregakoli spola pravico do svobodnega odločanja o rojstvu svojih otrok. Za dve ženski to odpira možnost umetne oploditve, „v moških homoseksualnih zvezah pa bodo zelo pod vprašajem, kako se bosta dva moška svobodno odločila za rojstvo otrok. Izkušnje iz drugih držav kažejo predvsem na to, da gre tukaj povsem jasno za trgovino z otroki in da gre za najemanje revnih žensk, ki bodo za plačilo prisiljene bogatim homoseksualcem izvajati tovrstne usluge“, je dejal socialni delavec Franci Donko. Gre namreč za nadomestno materinstvo, ki je pri nas še prepovedano, vendar ga bo država slej ko prej morala zagotoviti.

Vprašljive pa bodo tudi posvojitve otrok iz tujine. V Sloveniji približno 600 parov čaka na posvojitev, na razpolago pa je letno 13 otrok iz tujine. „In države kot so Rusija, Makedonija in Ukrajina, s katerimi imamo sedaj sklenjene določene dogovore, bodo Slovenijo takoj dale na črno listo, kajti v teh državah tovrstno socialno eksperimentiranje ni zaželeno in ni dovoljeno“, je še povedal Donko.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Martin Golob (photo: Rok Mihevc) Martin Golob (photo: Rok Mihevc)

Martin Golob: Vam povem, velika noč BO!

»Glavno se bo zgodilo! Jezus bo vstal in nam vsem pokazal, kako ljubezen odpira grobove smrti. Odrešeni smo tudi znotraj svojih domov. Bo, boste videli.« Tako nas je v rubriki »Ostanimo povezano ...

Prazen trg sv. Petra v Vatikanu (photo: Printscreen) Prazen trg sv. Petra v Vatikanu (photo: Printscreen)

Vatikan in koronavirus: Kako bo za veliko noč?

Pandemija koronavirusa močno kroji versko življenje po vsem svetu. O tem smo se v oddaji Iz življenja vesoljne Cerkve pogovarjali z duhovnikom Sebastijanom Valentanom, ki je na doktorskem študiju ...

Dr. Karel Gržan v družbi Mateje F. Novljan (photo: Izidor Šček) Dr. Karel Gržan v družbi Mateje F. Novljan (photo: Izidor Šček)

Dr. Karel Gržan: Obvarujmo se pred pandemijo strahu!

»Ne bojte se!« je ena izmed najpogosteje izraženih misli v Svetem pismu. Z duhovnikom dr. Karlom Gržanom smo ob evangelijskem odlomku Jezus pomiri vihar (Mr 4,35-41) razmišljali, kako v časih ...