Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Meta PotočnikMeta Potočnik

VIDEO: Papež: Jezus joče nad svetom, ki ubija in ne dojame poti miru

Cerkev po svetu | 19.11.2015, 14:27 Marta Jerebič

Papež Frančišek je med današnjo jutranjo mašo dejal, da je danes ves svet v vojni. Jezus pa joče nad svetom, ki ubija in ne dojame poti miru. Papež je ob tem postavil vprašanje, kaj ostane od vojne, ki jo živimo sedaj?

»Kaj ostane? Ruševine, na tisoče otrok brez šole, mnogo nedolžnih mrtvih, mnogo! In veliko denarja v žepih trgovcev z orožjem.« Enkrat je Jezus rekel: Ne moremo služiti dvema gospodarjema: ali Bog ali bogastvo. Vojna pa je ravno odločitev za bogastvo. »Gospod je izrekel hudo besedo: Prekleti! Kajti rekel je tudi: Blagor tistim, ki delajo za mir! Ti, ki povzročajo vojno, ki se vojskujejo, so prekleti, so zločinci. Vojno se lahko ''upraviči'' – med narekovaji – z mnogimi razlogi. A ko je ves svet v vojni, tako kot danes – ves svet!, je to svetovna vojna po koščkih. Tu, tam, tam, vsepovsod … za to ni opravičila. In Bog joče. Jezus joče.«

Papež je še dejal, da bo tudi za nas dobro, če bomo prosili milost joka za ta svet, ki ne prepozna poti miru, ki živi, da bi se vojskoval. Prosil je za spreobrnjenje src. »Ravno pred vrati jubileja usmiljenja, prosimo, da bi naše veselje, naša radost bila milost, da bi svet znova bil zmožen jokati zaradi svojih zločinov, zaradi tistega, kar povzroča z vojnami,« je še dejal sveti oče.

Vir: Radio Vatikan

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...