Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

P. Lombardi: Letu usmiljenja se ne bomo odpovedali

Cerkev po svetu | 16.11.2015, 12:58 Marta Jerebič

V luči terorističnega napada na Pariz je leto usmiljenja, ki se uradno začenja 8. decembra, še toliko pomembnejše, je za Radio Vatikan poudaril vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi.

Dogodek, ki bo prihodnje leto v Rim privabil še več romarjev kot običajno, Italiji in Vatikanu vzbuja precejšnje skrbi zaradi varnosti. Italijo namreč skrbi, da bo Rim kot prestolnica katolištva v svetem letu še bolj zaželena tarča islamskih teroristov. Slišati je bilo celo zahteve, naj bi obhajanje svetega leta odpovedali.

Terorizem želi širiti strah in grozo. Če se pustimo prestrašiti, so teroristi že dosegli svoj cilj, je dejal p. Lombardi. Seveda moramo biti preudarni in odgovorni, poskrbeti za varnost, je dejal p. Lombardi, vendar moramo še naprej delati svoje in graditi mir ter medsebojno zaupanje. Zato je po njegovih besedah leto usmiljenja odgovor, ki ga je treba dati v tem času.

»Tudi danes, ko papež Frančišek govori o tretji svetovni vojni po koščkih, je potrebno sporočilo usmiljenja, ki nas bo naredilo sposobne sprave, gradnje mostov in poguma v ljubezni. Zdaj ni čas, da bi se odpovedali svetemu letu ali da bi nas bilo strah. Sveto leto potrebujemo bolj kot kdaj koli. Pametno ga moramo živeti, pa tudi pogumno in z duhovnim žarom, kljub vsem napadom sovraštva«, je še dejal vatikanski tiskovni predstavnik.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.