Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Delegat Jože Kamin (foto: Boris Patzek)
Delegat Jože Kamin

Slovenski duhovnik v Franciji: Najprej sem mislil, da gre za starejši posnetek

Slovenija | 14.11.2015, 08:34 Tanja Dominko

Slovenski izseljenski duhovnik v Freyming-Merlebachu v Franciji Jože Kamin je v pogovoru za Radio Ognjišče izrazil zaskrbljenost zaradi napadov v Parizu. Skrbi ga, da ne gre za osamljen primer.

„Najprej sem mislil, da gre za starejši posnetek, a sekundo za sekundo je bilo jasno, da se dogaja nekaj tragičnega. Ponoči sem še nekajkrat prisluhnili, kakšno je stanje. 120 mrtvih do sedaj, koliko ljudi vpletenih v atentat, to sedaj presega vse, kar sta Pariza in Francija doživela v zadnjih letih,“ je povedal Kamin.

Povzel je besede novinarje radijskih postaj, da je v Parizu pravo vojno stanje. „Tudi mi smo imeli za naše misije in za naše objekte posebne predpise, ki so bile druge stopnje, torej varnost,“ je dejal Kamin, ki se tudi sprašuje ali bodo v prihodnjih dneh sploh lahko izvedli srečanja, ki so jih imeli predvidena. „Vsa ta srečanja v teh mestih bodo po vsej verjetnosti prepovedana.“

Strah je po besedah Kamina v Franciji prisoten ves čas. „Francija je zaradi teh skrajnežev tako močno prepletena v teh mrežah, da bo zelo, zelo težko v naslednjih tednih in mesecih tudi vsem varnostnim organom obdržati ta notranji mir. Kajti preplah je tudi eno izmed orožij, ki ga uporabljajo za to, da na nek način izkazujejo svojo moč. Na žalost pa gre to za ceno ljudi,“ je bil kritičen Kamin.

Na vprašanje ali vidi luč na koncu tunela ni bil najbolj optimističen. Vse je povabil k molitvi: „Zaenkrat razen tega, da smo še bolj med seboj povezani, da še globlje in iskrenejše molimo. Žal bo verjetno samo orožje odgovorilo orožju.“

Slovenija, Svet, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.