Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Družina (foto: CTV)
Družina

P. Cestnik: Dva moška ne moreta biti ata in mama

Slovenija | 14.11.2015, 00:53 Marjana Debevec

Pred nami je referendum o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, na katerih se bomo državljani odločali, ali bomo podprli zakonsko zvezo med možem in ženo ter pravico otrok do očeta in matere. O slednji je na nedavnem zboru kristjanov na Otočcu spregovoril tudi p. Branko Cestnik.

Po besedah p. Branka Cestnika Cerkev sicer homoseksualce kot osebe sprejema, vendar pa jim ne more dovoliti otrok, saj jih sami ne morejo imeti. „To se vidi z Marsa. Zdaj so Američani videli na Marsu vodo, z Marsa dol pa se vidi, da dva moška ne moreta imet otrok.“ Istospolni imajo tako možnost sprejeti dejstvo, da ne morejo imet otrok, ali pa uberejo drugo pot.

Česar ne da Bog, narava, Bog-narava, to naj da država! S primernimi zakoni in njenimi službami. Res je, midva nimava maternic tu notri, ampak država pa nama lahko oskrbi da imava otroka.“

In za to homoseksualni aktivisti predvidevajo dva koraka in v obeh se obnašajo izrazito politično oz. pritiskajo na državo, poudarja Cestnik. „Prvi korak je, da s pomočjo politike njuno željo po otroku povzdigneta na raven pravice do otroka t. i. pravice do otroka ali pa človekove pravice, to ko se naslonita na tisto etično jedro: Midva tu noter spadava in država nama mora zagotoviti, da sva kakor drugi in da imava otroke, kakor drugi pari.“ Drugi korak, da dosežeta take zakonodajne spremembe, je po mnenju p. Cestnika v tem, da jima država, ne samo dovoli, temveč tudi servisira s konkretnimi postopki, da prideta do otroka. „Tretji korak, lahko rečemo, pa je še medijska podpora oz. preoblikovanje miselnosti. Pozor! Moje mnenje in naše mnenje je, da smo ves čas v polju strahotne iracionalnosti. Ampak ker je medijska propaganda tako močna, že dvomimo, če je to res iracionalno, ampak: To je iracionalno! Dva moška ne moreta roditi otrok, imeti otrok“.

Otroka sicer lahko vzgajata dva moška, kot na primer en stric in stari oče, vendar pa ne moreta biti ata in mama, poudarja Cestnik. „Te vloge ne moreta imet. Ne Bog ne narava tega ne predvidevata. Smo v polju strahotne iracionalnosti, ampak država je povišana nad naravo in Boga, v smislu česar narava ali Bog ne dajeta, lahko in mora poskrbet država“, pravi Cestnik in dodaja: „In ko kristjani nastopamo proti temu zakonu, tudi nastopamo tudi proti temu, da bi se državo tako poimenovalo: da se dviguje nad vse. Ker kdor visoko leta, nizko pade. Kar se bo tudi s to državo, z vsakim lažnim bogom se je to zgodilo, in tudi s tako državo se bo."

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.