Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež jutri na obisk v Firence

Svet | 09.11.2015, 00:10 Marjana Debevec

Papeža Frančiška konec novembra čaka 11. mednarodno potovanje in sicer v nemirno Kenijo, Srednjeeafriško republiko in Ugando. Že ta torek pa se bo sveti oče odpravil v Firence, kjer bo potekal večdnevni narodni simpozij Cerkve.

Nadškof Firenc kardinal Giuseppe Betori je za Radio Vatikan povedal, da mesto z velikim veseljem pričakuje papeža Frančiška. „To bo trenutek velikega veselja. V polnosti želimo biti usklajeni z njegovim poslanstvom in njegovo navzočnostjo v današnji Cerkvi,“ je kardinal Betori dejal o obisku svetega očeta.

Osrednji namen papeževega obiska bo srečanje z udeleženci narodnega simpozija Cerkve, sicer pa bo sveti oče svojo pozornost namenil tudi bolnikom, ko bo z njimi molil pred Marijino podobo, ubogim in zapornikom.

Po nadškofovih besedah bi se vsi verniki želeli srečati s papežem Frančiškom. Čutijo ga predvsem kot očeta, ki želi biti blizu v težavah današnjega časa in ki jih razume. „Ljudje čutijo tega papeža kot papeža, ki razume trpljenje in težave preprostih ljudi, zvestega Božjega ljudstva,“ je povedal kardinal Betori.

Osrednja tema simpozija bo sicer novi humanizem, saj Firence veljajo za zibelko humanizma. Po nadškofovem mnenju je velik izziv današnjega časa človeškemu obstoju, ki se sooča z nasprotujočimi si zahtevami, dati možnost, da oblikuje podobo, ki bo zvesta svojemu izvoru in ki jo je sam Stvarnik odtisnil v nas. Gre za sporočilo upanja, ki je obenem zelo konkretno sporočilo: simpozij bo tako namenjen odkrivanju vseh izkušenj pozitivnega humanizma, ki danes obstaja v naši družbi in se zoperstavlja mnogih težnjam dehumanizacije. „V središču tega humanizma je predvsem ljubezen, pozornost do revnih, ki je tudi del izročila pravega humanizma Firenc“, je še poudaril nadškof Giuseppe Betori.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...