Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež (foto: Radio Vatikan)
Papež

VIDEO: Papež daroval mašo za kardinale in škofe, ki so umrli lani

Cerkev po svetu | 03.11.2015, 13:41 Marta Jerebič

Papež Frančišek je sinoči molil na grobovih svojih predhodnikov, danes pa je daroval mašo za škofe in kardinale, ki so umrli v lanskem letu. S hvaležnostjo se je spomnil poslanstva teh cerkvenih voditeljev, hkrati pa dodal, da je glavna naloga vseh posvečenih služenje drugemu.

Od 26. oktobra lani do 26. oktobra letos je umrlo 12 kardinalov ter 99 nadškofov in škofov. Papež je spomin in molitev zanje izkoristil tudi za to, da duhovnike povabi k obnovi tega, kar je bilo poslanstvo preminulih, tj. Biti ponižni služabniki.

Tisti, ki služi in se daruje, je v očeh tega sveta zguba, a papež poudarja, da dejansko ravno tisti, ki dajejo svoje življenje in se predajo Kristusovi ljubezni, premagajo smrt in dajejo življenje svetu.

Našim očem se smrt zdi temna in strašna. A Jezus se ji ni izmaknil, ampak jo je v polnosti vzel nase, skupaj z vsemi njenimi nasprotji.

Iz ponižnega sloga Gospoda se lahko veliko naučimo, je dejal papež. Mi na primer pričakujemo zmagoslavno Božjo zmago, Jezus pa nam nasprotno kaže ponižno zmago. Zlu se je zoperstavil z ljubeznijo. Tudi mi lahko zmagamo z Njim, če izberemo uslužno in ponižno ljubezen.

Papež je ob koncu povabil, naj misli usmerimo na stvari tam gor, na Božjo ljubezen in ljubezen do bližnjega, manj pa na lastne potrebe. Izrazil je upanje, da bi našemu življenju zadostovala Gospodova velika noč, da bi bili svobodni od skrbi za kratkotrajne stvari, ki so minljive in izpuhtijo.

»Da bi nam zadostoval On, v katerem so življenje, odrešenje, vstajenje in veselje. Takrat bomo služabniki po njegovem srcu, ne uradniki, ki opravljajo službo, ampak ljubljeni otroci, ki darujejo življenje za svet,« je še dejal papež.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...