Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Polnost življenja: 25 let vzpona na Everest Marije in Andreja Štremflja

| 20.10.2015, 13:42 Blaž Lesnik

7. oktobra 1990 sta slovenska alpinista Marija in Andrej Štremfelj kot prvi zakonski par na svetu stopila na Everest, najvišjo goro sveta, s čimer sta se nenačrtovano za vedno vpisala v Guinessovo knjigo rekordov. Gostja tokratnih DOživetij narave alpinistka Marija Štremfelj jubilej preživlja delovno.

"Zanimivo se je poklopilo se je nekaj stvari: igrati je začel film o Everestu v 3D, ki res dobro prikaže stanje v Himalaji in prav tej smeri vzpona, ki sva ga opravila tudi mida z Andrejem, odprla se je razstava v Kranju in prišla je 25-letnica", je povedala Marija. Soprog Andrej se v teh dneh mudi v Nepalu, tako da ona ob številnih vabilih na različne konce zastopa oba. "Že pred časom mi je obljubil, da bova eno", hudomušno komentira.

Vrh sta kot prvi zakonski par na svetu dosegla v izjemno lepem vremenu

"Imeli smo zelo lep dan, najlepši od vseh štirih osemtisočakov, na katerih sem stala. Z Andrejem sva preživela na vrhu celo uro. Nekaj časa sva čakala Janeza Jegliča, ki je prihajal za nama, potem ša še vse tisto slikanje in navdušenje", se spominja Marija. Kljub čudoviti izkušnji vrha, so se vsi zavedali, da dneva še zdaleč ni konec in da se morajo še vrniti. "S seboj v puhovki sem imela majhno punčko iz blaga, ki mi jo je sešila hčerka preden sva šla. Andrej pa je imel slikico sina. Na vrhu sva imela čas, dala sva rokavice dol, tudi kisikovo masko smo odložili in se slikali".

Zaupanje v Božjo previdnost

Marija in Andrej Štremfelj sta se v zgodovino zapisala kot prvi zakonski par na svetu, ki je stopil na Everest. Tega sploh nista načrtovala in pravzapra sta to izvedele še kasneje, v Katmanduju, ko jima je povedala himalajska kronistka Miss Hawley. Kako je sploh prišlo do skupnega vzpona na streho sveta? "Sama nisem nikoli razmišljala, da bi šla. Nekako je prišla možnost in sem jo izkoristila. Mislim, da se v življenju velikokrat kaj kar zgodi. Vrata se nam odpirajo, če zaupamo v Božjo previdnost in Duha, ki veje, kjer hoče... Dobro je, če zaznaš, kdaj je tisto pravo."

Razstava je nastala na povbilo muzeja v Kanalu ob Soči

Marija pravi, da sta, ko sta razmišljala, kaj naj pokažeta na razstavi, ugotovila, da so gore pomemben del njunega življenja, pravzaprav je vse prepleteno z njimi. A vendarle je drugi enako pomemben del njuna družina (imata 3 otroke: Katarino, Anžeta in Nežo). "Če bi bila samo alpinista, bi nama en velik del manjkal. To sva hotela poudariti in zato enakovredno predstaviti najino družinsko življenje v času odprav. Morda tudi v informacijo mladim."

Ko si mlad ti nareč nekaj pomeni samo ena stvar

"Ko si star 20 let bi samo plezal. Tudi jaz bi, če ne bi imela mame, ki mi je rekla: ti lahko hodiš v hribe, ampak samo, če greš vsako nedeljo k maši in če narediš šolo." To sta bila dva pogoja, ki ju je izpolnila in ob plezanju diplomirala na Biotehniški fakulteti v Ljubljani.

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...