Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Obiranje mandarin v dolini Neretve (foto: Š. Dominko)
Obiranje mandarin v dolini Neretve

Poslušalci Radia Ognjišče v dolini Neretve

Slovenija | 19.10.2015, 15:57 Tanja Dominko

Potem ko je na letošnjih radijskih počitnicah vzklila ideja, da bi dolino Neretve obiskali tudi takrat, ko zorijo mandarine, se je ta ideja uresničila minuli konec tedna. Približno sedemdeset poslušalcev je v petkovem jutru krenilo na pot proti Dalmaciji, kjer pa niso razveseljevale le mandarine, ampak tudi čudovita jesenska pokrajina, ki se je kopala v soncu, tu in tam pa so nebo prekrili tudi črni oblaki.

 

A vreme je dobro služilo, le za nekaj minut je bilo treba v treh dneh odpreti dežnike, sicer pa so bile temperature prijetne in razlogov za slabo voljo na tem področju res nismo imeli. V petek smo na poti že imeli sveto mašo, in sicer v kraju, ki mu pravijo „hrvaški lurd“, maševal je naš glavni in odgovorni urednik Franci Trstenjak.

Maša na Vepricu, hrvaškem Lurdu
Maša na Vepricu, hrvaškem Lurdu © Tanja Dominko

Vse zbrane je spodbudil, da naj si te tri dni oddahnejo od domačih skrbi in si naberejo moči za vse izzive, ki jih čakajo doma. Makarsko riviero smo si ogledali z ladje, zvečer pa se prepustili gostoljubju in odlični kuhinji hotela v Tučepih.

V soboto smo se mimo Baćinskih jezer zapeljali v dolino Neretve. Videli smo čudovite vrtove, polne zelja, solate in drugih vrtnin. Pokrajina je res rodovitna, zato je bila odločitev iz šestdesetih let, da začnejo saditi mandarine, povsem na mestu. Ob prihodu na domačijo, kjer je bila načrtovana „berba“, so nam postregli s pijačo dobrodošlice, po približno urici nabiranja pa so se naše vreče kar šibile od sočnih sadežev. Sveto mašo je urednik Trstenjak daroval v komaj štirideset let stari cerkvi v vasi Mlinišče, kjer se lahko pohvalijo, da ima vas komaj nekaj čez tristo prebivalcev, pa več kot dvesto nedeljnikov.

Vožnja s trupicami
Vožnja s trupicami © Tanja Dominko

Sledila je vožnja s posebnimi čolni, ki jih poimenujejo »trupice«, po kanalih ob Neretvi in po jezeru Kuti in jesensko sonce nam je ponujalo čudovite razglede. Na cilju pa smo lahko preizkusili tudi dobrote, ki jih ta vodni svet ponuja (denimo žabo in jeguljo). Tudi glasbe ni manjkalo, priložnost za nekaj plesnih korakov so izkoristili mnogi, zlasti tisti, ki so gostoljubje pri Jozotu užili v skupini pred nami.

Čudovita pokrajina ob vožnji s trupicami
Čudovita pokrajina ob vožnji s trupicami © Tanja Dominko

Zadnji dan je bil predvsem namenjen mestnim ogledom, najprej Omišu, kjer preseneti slikovit kanjon reke Cetine, nato smo kar nekaj čudovitih zgradb opazili v Splitu, kjer je bila še zadnja skupna sveta maša.

Maša v Splitu
Maša v Splitu © Tanja Dominko

Tridnevna popotniška avantura z radijskimi poslušalci in agencijo Kompas je bila prijetno doživetje, tudi na avtobusu se je razvilo odlično razpoloženje, zato se je mnogo poslušalcev že odločilo, da se nam pridruži tudi na mini počitnicah, zlasti pa prihodnje leto na „velikih“ počitnicah. Nekateri hodijo z nami že več kot desetletje in pravijo, da nikoli še niso bili razočarani.

Slovenija, Dogodki
Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...