Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tone GorjupTone Gorjup

Srečanje za vse po izgubi ljubljene osebe

| 15.10.2015, 11:20 Mateja Feltrin Novljan

Smrt je del življenja, a vendarle, ko pride, pretrese, boli, pušča praznino in brazgotine. Žalovanje ima pri vsakem človeku drugačen odtenek, traja različno dolgo, če sploh kdaj mine. Ko se človek sooča z izgubo ljubljene osebe, se njegova okolica sprašuje, kako naj pristopi do njega. Zato je za vse, ki se soočajo z izgubo dobro, da najdejo ljudi, ki so doživeli podobno, ker jih bodo bolje in lažje razumeli kot okolica. Zato v Ignacijevem domu duhovnosti v Ljubljani v nedeljo, 25. oktobra 2015, pripravljajo Srečanje za vse po izgubi ljubljene osebe: Blagor žalostnim, zakaj potolaženi bodo Mt 5, 4. Namenjeno je otrokom, mladostnikom in odraslim, poskrbeli bodo tudi za varstvo najmlajših.

Kako so se soočili z izgubo zaročenca, moža, očeta in hčerke so v pogovoru odkrito spregovorili Marjana, Nežka, Ida, Meta in Marijan. Vsi so našli novo vrsto upanja za prihodnost prav v tem, da so se začeli srečevati in govoriti o izgubi. „Ob smrti moža so otroci izgubili oba starša, tudi mene, saj sem se spremenila v ledeno kraljico,“ je dejala Nežka, ki je pred 35 leti izgubila moža.

„Nekje sem slišala, da prvo leto po izgubi živiš kot pod pokrovko,“ je dejala Ida, ki je v nesreči izgubila moža. Takrat je bila z njim hčerka Meta, ki se je ob smrti očeta soočala tudi z občutki krivde: „Jaz sem predlagala izlet s kajaki in to sem si očitala.“

Marjana je po smrti zaročenca ostala sama in se začela razdajati za druge: „Ljudje žalujemo na zelo različne načine. Prvo leto sploh nisem govorila o izgubi zaročenca, potem pa sem o tem začela in tako pomagam sebi in drugim.“

Marijan po izgubi 11-letne hčerke Eve še vedno ne najde odgovora na vprašanje zakaj in ve, da ga bo dobil šele takrat, ko bo tudi sam prestopil prag večnosti in se srečal z njo. Sedaj pa ve, da mu druženje z ljudmi s podobno izkušnjo koristi.

Prav zato so pripravili srečanje, ker si ljudje, ki so to doživeli, najlažje in najbolje pomagajo. Prijave sprejemajo do 20. oktobra 2015 na marjana@mic.si ali pokličite 041 586 192. Kako so se sami soočili z izgubo ljubljene osebe, pa boste slišali v oddaji Za življenje, za danes in za jutri v soboto, 31. oktobra 2015, ob 11. uri.

Srečanje za žalujoče
Srečanje za žalujoče © ARO

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...