Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Rok MihevcRok Mihevc
Mozičku naredimo nos in spetemo kitko (foto: Tanja Pogačnik)
Mozičku naredimo nos in spetemo kitko

V sobotni iskrici smo bili tudi ustvarjalni

| 03.10.2015, 10:01 Mateja Feltrin Novljan

Jesenski čas prinaša veliko časa in možnosti za ustvarjanje. Zato smo v Sobotno iskrico povabili Tanjo Pogačnik, ki ima dva krasna prijatelja – Rubi in Rudi – skoraj pravljična junaka, ki ji prišepneta kakšno idejo. Naredili smo pravljično deželo in zelenega možička. Lepo vam bo ob pripravi materiala, ki ga boste nabrali na sprehodu v gozdu; zanimivo bo, ko bodo iz želodov in storžev nastajali škratki in različne živali; zabavno pa vedno znova, ko boste vsem bitje vdihnili življenje in se boste z njimi igrali.

Kako ustvariti zelenega možička?

Otroci, če bi radi imeli zanimivega prijatelja, za katerega boste imeli le nekaj skrbi in veliko zabave, ko ga boste strigli, potem ustvarite zelenega možička.

Potrebujemo:

 • vsaj dva jogurtova lončka zemlje
 • 1/4 skodelice trave ali drugega zelenja
 • najlonsko dokolenko
 • škarje
 • vrtljive oči, usta iz filca ali blaga
 • tekoče lepilo
 • odpadni lonček (npr. od jogurta)
 • elastika za nos

Priprava:

Dokolenko iz najlona razpremo in vanjo stresemo travo, malo potresemo in dodamo zemljo. Z rokami si pomagamo, da oblikujemo kroglo v obliki glave. Ko dobimo lepo “žogico”, na koncu naredimo vozel. Ostanek nogavice razrežemo na tri enake dele ter spletemo kite in na koncu naredimo še en vozel.

Možičku s prsti oblikujemo nos in zavežemo elastiko. Nato nalepimo oči in usta. Lonček lahko oblepimo s kolažem, nalepkami, filcom ali okrasimo po lastni želji.

Skrb za možička:

Prvič možička stuširajte po glavi, da ga navlažite. Potem pa skrbite, da bo vsak dan imel dovolj vode v lončku. Kita naj bo vedno v lončku, saj bo po njej dobival dovolj tekočine za svojo rast. Poskrbite, da bo možiček dobil tudi sonce in s tem dovolj svetlobe. Ko bodo lasje zrasli ga lahko ostrižete po svoji želji.

Ustvarimo pravljično deželo

Za pravljično deželo potrebujete:

 • prikupno okrasno bučko
 • želode s kapico
 • storže
 • polžke, školjke
 • lesene perle
 • lepilno pištolo ali drugo močno lepilo
 • ostanke blaga
 • filc, volno (za lase, brado)
 • alkoholni flomaster
 • dodatke: kamne, vejice, liste za okras, plodovi, itd.

Z lepilno pištolo je treba biti posebno previden, saj je lepilo zelo vroče in se lahko zelo močno opečeš. Otroci naj raje uporabljajo tekoče lepilo.

Kombinirate lahko spodnji del želoda, leseno perlico za glavo, volno (za lase) in kapico. Škratka lahko naredite tudi iz storža, volne in želodove kapice. Po lepljenju počakajte nekaj minut, da se vse posuši. Z alkoholnim flomastrom narišite oči, nos, usta ...

Za primeren prostor lahko uporabite večji cvetlični lonec, del vrta, teraso. Prostor obložite s kamenčki in listjem ter na sredino postavila bučko (hiško), iz maha lahko naredite stezo. Pravljično deželo vsak dan lahko znova preoblikujete in dopolnjujete. 

Več idej pa najdete tudi na tej spetni strani!
Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc) Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc)

Premestitve duhovnikov v škofiji Novo mesto

V Škofiji Novo mesto so zaključili z imenovanji in osebnimi spremembami škofijskih duhovnikov, podatke so javno objavili na spletni strani škofije. Tudi duhovniki so že dobili dekrete, v ...

Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa) Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa)

Samo svetnik lahko tako prebudi eno mesto!

V središču jubileja, ki ga koprska škofija obhaja ob 1500 letnici prihoda Sv. Nazarija v Koper, je današnji praznik, saj 19. junija obhajamo njegov god. Nanj so se v stolni župniji, koprski ...

Monika Brilly (photo: Maja Morela) Monika Brilly (photo: Maja Morela)

Meliso v vodo za osvežitev

V tokratnih minutah za svetovanje smo se osredotočili na osvežilne pijače, ki jih lahko pripravimo doma. S tovrstnimi napitki sel lahko hladimo v prihajajočih vročih dneh. Gostja je bila Monika ...

Plinsko-parna enota (PPE-TOL) predstavlja največjo energetsko-okoljsko naložbo Energetike Ljubljana doslej. Omogočila bo 70-odstotno zmanjšanje uporabe premoga ter s tem pomemben korak v umikanju premoga iz Ljubljane in Slovenije. (photo: Energetika Ljubljana) Plinsko-parna enota (PPE-TOL) predstavlja največjo energetsko-okoljsko naložbo Energetike Ljubljana doslej. Omogočila bo 70-odstotno zmanjšanje uporabe premoga ter s tem pomemben korak v umikanju premoga iz Ljubljane in Slovenije. (photo: Energetika Ljubljana)

Slovenci odlični pri varčevanju z energijo

Agencija za energijo je objavila, da smo po začasnih podatkih v Sloveniji lani dosegli 2296 gigavatnih ur prihrankov energije pri končnih porabnikih, kar je bistveno več, kot je zahtevano. ...