Slavi Košir
Jakob Čuk
Meta Potočnik
Kardinal Tagle med prebežniki (foto: Radio Vatikan)
Kardinal Tagle med prebežniki

Predsednik Mednarodne Karitas o begunski krizi: Kje je človečnost?

21.10.2015, 13:18 Marta Jerebič

Predsednik mednarodne Karitas, filipinski kardinal Louis Antonio Tagle, ki se sicer udeležuje sinode o družini v Vatikanu, je v ponedeljek obiskal namestitveni center v grškem mestu Idomeni v bližini meje z Makedonijo. Ob poslušanju zgodb migrantov, ki čakajo, da bodo lahko nadaljevali pot proti zahodu, se sprašuje, kje je človečnost.

Videti so izčrpani, zbegani, negotovi. Tako kardinal Tagle opisuje migrante, pred katerimi je še dolga pot do želenih evropskih držav. Večina od njih se zaveda nevarnosti poti in dejstva, da ogrožajo svoja življenja in življenja svojih otrok, vendar pa je za njihove družine še večja nevarnost, če ostanejo doma. Vsi migranti, s katerimi se je s pomočjo prevajalcev pogovarjal, so mu zatrjevali, da to delajo zaradi svoje družine, zaradi svojih otrok. A na pot se odpravijo s pomočjo tihotapcev, ki jim morajo plačati na tisoče evrov. »Ko poslušaš njihove zgodbe, se sprašujem: kje je človečnost. Zakaj človeška bitja drugim človeškim bitjem otežujejo, da se izselijo iz neugodnih razmer v iskanju boljše prihodnosti? Ti ljudje so žrtve ne samo v svoji domovini, ampak tudi s strani ljudi, ki jih srečujejo na poti

Namestitvene centre kardinal opisuje kot zelo neprijetne kraje, a tudi kraje, kjer je mogoče videti veliko človeške topline s strani postovoljcev in drugih ljudi, ki jim pomagajo. Idomeni je majhna vas, ki ni opremljena za takšno reko prebežnikov. Mnogi morajo tako ostati zunaj, malo je tudi možnosti za umivane ali stranišče.

Razmere se s približevanjem zime samo še poslabšujejo. “Upamo, da bodo oči svetovne javnosti rešile družino in videle posledice napačnih politik, napačnih pristopov do miru, uporabe orožja in pomanjkanja spoštovanja do ljudi, ki se od nas razlikujejo v kulturi in veri,” je še dejal kardinal Tagle.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dolina (photo: Župnija Dolina) Dolina (photo: Župnija Dolina)

Dolinski zvonovi utihnili po več kot tisoč letih

Po odredbi tržaškega sodišča so v Dolini pri Trstu v torek zasegli zvonove mogočnega zvonika župnije sv. Urha. Tamkajšnji župnijski upravitelj Klemen Zalar je nad dejanjem razočaran. Razlog naj bi ...

Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc) Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc)

Covid: Neodgovorjena vprašanja

V Svetovalnici smo se posvetili preostalim vprašanjem, ki ste jih pred časom postavili poslušalci na temo epidemije in cepljenja. Ali se lahko težave z obrabo sklepov povečajo po prebolelem ...