Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Enodejanko Sreča in nesreča so pripravile članice Zveze odsek Pristava (foto: Svobodna Slovenija)
Enodejanko Sreča in nesreča so pripravile članice Zveze odsek Pristava

Iz srca do srca

| 28.10.2015, 06:57 Matjaž Merljak

Zveza slovenskih mater in žena je praznovala 49. obletnico delovanja.

Prireditev se je v nedeljo, 4. oktobra 2015, začela s sveto mašo, ki jo je daroval duhovni vodja Zveze, msgr. dr. Jure Rode, za žive in pokojne članice Zveze ter za generala Rupnika in dr. Hacina. Pri pridigi je povedal, da je to roženvenska nedelja, ker je v sredo, 7. oktobra praznik roženvenske Matere Božje. Papež je razglasil ta praznik kot spomin zmage kristjanov nad Turki leta 1571. Takrat je krščanska vojska premagala številnejše muslimansko brodovje. Omenil je tudi začetek sinode o družini. Dr. Rode je priporočal, naj po družinah molimo za uspeh sinode in naj si vzamemo čas za molitev rožnega venca. Ljudsko petje je na orglah spremljal Janez Žnidar; vodila pa sta ga Andrej in Martin Selan.

Pozdrav Alenke Prijatelj
Pozdrav Alenke Prijatelj © Svobodna Slovenija
Po maši smo se pred spomenikom poklonili pobitim domobrancem in žrtvam vojne ter zapeli pesem »Lipa zelenela je«; predsednica Zveze je v spremstvu krajevnih predsednic pred spomenik postavila gorečo svečo. Program, ki ga je napovedovala ga. Lili Kopač, se je nadaljeval v dvorani škofa Rožmana. Najprej je vse navzoče pozdravila predsednica gospa Alenka Prijatelj. Posebej je pozdravila delegata dušnih pastirjev msgr. dr. Jureta Rodeta, predsednika ZS inž. Jureta Komarja in gospo, predstavnike krajevnih Domov ter lic. Heleno Janežič iz Slovenije. Pri nagovoru je omenila namene Zveze ter poudarila dobrodelnost, ki ga opravlja med rojaki; mesečno pomoč v denarju in božične ter zimske pakete.

Sledila je enodejanka »Sreča in nesreča«, ki so jo pripravile članice Zveze odsek Pristava. Spoznali smo, kaj je sreča in kaj nesreča, da se lahko celo dopolnjujeta, ne vedno izključujeta. Sproščeno smo se nasmejali in igralce nagradili z močnim ploskanjem.

Iz enodejanke Sreča in nesreča
Iz enodejanke Sreča in nesreča © Svobodna Slovenija

Nato so nas s petjem razveselil zborček Balantičeve šole pod vodstvom gospe Kristine Škavrča in gospodične Veronike Malovrh. Sproščeno in veselo so zapeli: Slovenec sem; Venček otroških pesmi; Mama in So ptičice zbrane. Otroci so pri petju uživali, občinstvo pa tudi. Vsak obiskovalec je prejel lep programski list, ki ga je oblikovala Monika Urbanija.

Po kulturnem programu so gospe postregle z bogatim prigrizkom in toplim čajem.

Zapel je zborček Balantičeve šole
Zapel je zborček Balantičeve šole © Svobodna Slovenija

Pred koncem so žrebali številke rife. Lepe dobitke so pripravile gospe in čisti dobiček je namenjen v sklad za pomoči potrebne. V veseli družbi so se udeleženci zadržali v prijateljskem pogovoru. Želeli smo si nasvidenje prihodnje leto, ko bomo praznovale petdesetletnico plodnega delovanja.

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si) Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si)

O čem so se vojaki pogovarjali na poti na Brezje?

K Mariji Pomagaj na Brezje vsako leto priromajo pripadniki in pripadnice Slovenske vojske. Za dan romanja izberejo nedeljo ob jubileju ustanovitve Vojaškega vikariata, ki je 21. septembra 2000. ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...