Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Letošnji slovenski maturantje (foto: Svobodna Slovenija)
Letošnji slovenski maturantje

Dan odprtih vrat srednješolskega tečaja

| 15.10.2015, 11:03 Matjaž Merljak

V soboto, 19. septembra 2015, je Slovenski srednješolski tečaj ravnatelja Marka Bajuka pripravil »dan odprtih vrat«. Namen je bil, kot je v uvodnih besedah povedala ravnateljica, prof. Neda Vesel Dolenc, »da vsi skupaj, dijaki, profesorji in starši, preživimo prijeten, lep popoldan, ob dejavnostih, ki so lastne tečaju«.

Prvi dve uri pouka sta potekali običajno, medtem so se starši že zbrali v mali dvorani Slovenske hiše, kjer jih je po pozdravu ravnateljice najprej nagovoril delegat dušnih pastirjev, msgr, dr. Jure Rode. Zatem pa je profesor dr. Andrej Fink govoril o 70-letnici našega begunstva. Bilo je res zanimivo predavanje, ki je osvežilo spomin na izvor naše skupnosti.

Nato so se vsi zbrali v veliki dvorani, ki je bila že pripravljena za presenetljiv dogodek. Ob straneh so stali panoji in pred njimi stojnice, vsaka s svojo tematiko. Nabralo se je res izredno število občinstva. Potek je vodil profesor Tone Mizerit.

V dvorani Slovenske hiše
V dvorani Slovenske hiše © Svobodna Slovenija

Najprej je zbrane pozdravila ravnateljica, prof. Neda Vesel Dolenc. Po uvodu in razlagi smisla te prireditve.

Zatem je prišel na vrsto kratek kulturni del. Najprej so dijaki prvega letnika recitirali Franceta Papeža »Besede«, nato pa Balantičevo pesnitev »Sen o vrnitvi«. Drugi letnik je zapel pesem »Slovenija«, ki je bila himna RAST-i 34. Besedilo je spisal Jožko Rožanec, uglasbil pa Tomi Sušnik. Nato pa so zapeli še refren pesmi »Slovenija, moja si vsa« Giannija Rijavca. Peti letnik je prisotnim najprej podal »Pismo« Franceta Papeža; nato pa zapel Znano uspešnico Čukov: »Ta vlak«. Na koncu pa so vsi skupaj zapeli 'himno': »Mi študentje smo res veseli ...« Bilo je presenetljivo, kako so se tri generacije združile v istem študentskem navdušenju.

Mladi so zapeli ob kitarski spremljavi
Mladi so zapeli ob kitarski spremljavi © Svobodna Slovenija

Sledile so zahvalne besede ravnateljice, ki je naprej poslala topel pozdrav ustanovitelju tečaja dr. Marku Kremžarju, nato pa izrekla zahvalo vsem, ki so na katerikoli način sodelovali pri organizaciji in izvedbi tega dogodka.

Stojnice so pritegnile vabljive poglede
Stojnice so pritegnile vabljive poglede © Svobodna Slovenija

Pisane in pestre stojnice
Pisane in pestre stojnice © Svobodna Slovenija
Nato je bil družabno-kulturni del. Dijaki četrtega letnika so obiskovalcem stregli s čajem in drobnim pecivom, ki so ga pripravile gospe odbora staršev. Medtem so si starši in prijatelji lahko ogledali posamezne stojnice, kjer so bile predstavljene teme, ki so na en ali drug način povezane z obstojem in delovanjem tečaja.

Predmet zgodovina je bil zastopan z razstavo o 70. obletnici begunstva, s fotografijami in raznimi publikacijami. Svojo stojnico je imela tudi Delavnica slovenščine drugega letnika. Na drugem koncu so, v okviru predmetov slovnica in slovstvo, organizirali neke vrste tekmovanje »Kdo ve, kdo zna«, kjer so s slaščicami vabili udeležence in jih dodatno nagradili za pravilne odgovore. Stojnico »Molitev slovenskega naroda skozi čas« so pripravili v okviru verouka in celo nudili obiskovalcem rožne venčke. Peti letnik je pripravil razstavo fotografij o svojem potovanju RAST-i.

Gotovo pa je bila najbolj obiskana stojnica almanahov, ki so bili razstavljeni od začetka pa do danes. Starši so navdušeno iskali svoje prispevke izpred trideset ali več let, jih komentirali in fotografirali. Bila pa je tudi priložnost, da so si nakupili kakšno knjigo ali spominček na tečaj, njegovo delovanje in obletnico. Vsi pa so v spominski knjigi lahko pustili svoj podpis.

Stojnica o molitvi rožnega venca
Stojnica o molitvi rožnega venca © Svobodna Slovenija

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si) Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si)

O čem so se vojaki pogovarjali na poti na Brezje?

K Mariji Pomagaj na Brezje vsako leto priromajo pripadniki in pripadnice Slovenske vojske. Za dan romanja izberejo nedeljo ob jubileju ustanovitve Vojaškega vikariata, ki je 21. septembra 2000. ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...