Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Iz predstave Ledeno kraljestvo (foto: Svobodna Slovenija)
Iz predstave Ledeno kraljestvo

Osrednja šolska prireditev v Argentini

| 13.10.2015, 07:23 Matjaž Merljak

V soboto, 26. septembra 2015, smo se v Slovenski hiši zbrali učitelji, starši in otroci slovenskih šol na že tradicionalni Slomškovi proslavi v čast zavetniku naših vzgojnih ustanov.

Srečanje se je začelo s sveto mašo, ki jo je daroval msgr. dr. Jure Rode. Jezusova navzočnost nam je dala pobudo za skupno delovanje. Zahvalili smo se Mariji za materino varstvo ter jo prosili, naj nam pomaga pri vzgoji otrok in v odgovornosti, ki jo imamo, da jim posredujemo Slomškove vrednote. Darovanje svete maše so s petjem obogatili učenci Rožmanove šole in njih starši. Spomnili smo se tudi pokojnih učiteljic in katehetov.

Prireditev se je nadaljevala v dvorani škofa Rožmana, kjer nam je šolska referentka Zedinjene Slovenije, ga. Alenka Prijatelj, podala nekaj besed. Dvorana je bila lepo okrašena z belimi in s srebrnimi snežinkami, ki so nas prepeljale v deželo pravljic, v »Ledeno kraljestvo«. Igro je pripravila Slomškova šola v režiji Andrejke Vombergar Štrfiček in Marcela Brula.

Sceno je čudovito pripravila Andrea Quadri Brula s pomočniki. Vlogo princeske Ane je izvrstno odigrala prijazna in sproščena Jana Kastelic ter prepričljivo popeljala publiko v začarani svet pravljic. Vlogo Elze je odlično odigrala Tatjana Brula ter nas očarala s petjem v spremljavi prelepe melodije iz Disneyevega filma »Frozen«. Tomi Brula nam je dokazal, da nekdo lahko zgleda najboljši partner, v resnici pa je pravi falot. Imenitno je odigral Hansa, ljubeznivega od začetka a hudobnega na koncu. Pa tudi zapel je lepo!

Ledeno kraljestvo v izvedbi Slomškove šole
Ledeno kraljestvo v izvedbi Slomškove šole © Svobodna Slovenija

Omembe vreden je bil nastop prijaznega in duhovitega snežaka Olafa. Njegovo vlogo je odigrala Adrijana Pregelj in dosegla, da so si otroci zaželeli prav takega snežaka za prijatelja. Krištof (Martin Hribar) in Sven (Peter Štrfiček) sta nam prikazala pravo prijateljstvo, kjer drug drugemu stojita ob strani. Oba junaka sta Ani pomagala priti do sestre in do »prave ljubezni«. Izvrstna sta bila oba, kot tudi prodajalec Maksi Kočar, ki je imel kratko a pomembno vlogo. Skupina trolčkov je pa ritemsko narisala smehljaj v naših obrazih. Odlični kostumi so male učence spremenili v prave gozdne prebivalce. Posebna pohvala naj gre malim princeskam: Ana 1 (Viki Cestnik) in Ana 2 (Katja Brula) ter Elza (Cecilija Magister), ker so tako srčkano odigrale in zapele svoje vloge. Nočemo pozabiti na nikogar, vsi so nas presenetili z lepim nastopom, s korajžo in prijaznostjo; tudi: kralj, kraljica, knez, vojaki in služabniki. Iskrene čestitke vsem, prav vsem igralcem Slomškove šole!

Nastopajoči na predstavi Ledeno kraljestvo Slomškove proslave 2015
Nastopajoči na predstavi Ledeno kraljestvo Slomškove proslave 2015 © Svobodna Slovenija

Veliko dela in žrtvovanja smo videti na odru, pa tudi ljubezen do slovenske besede in igranja. Pot učenja utrdi znanje, poglobi jezikovni zaklad in združuje moči vse šolske družine, kjer je vsak pomemben in dobrodošel. Ne bi radi končali brez priznanja, ki sta ga zaslužila napovedovalca, Marjana Modic Cestnik in Branko Marinič. Zanimivo, duhovito in ljubeznivo sta pripovedovala zgodbo otrokom in jih vodila skozi predstavo. Odlična zamisel režiserjev!

Vsa zasluga Slomškovi šoli, ki nam je podarila tako lep dopoldan! Ter iskreno pohvalo že znanim režiserjem Andrejki in Marcelu, ki sta obogatila Slomškovo proslavo s to igro.

Igra pa nam je pustila tudi lep nauk: v življenju je pomembno spoštovanje do drugega, svoboda in ljubezen, predvsem pa bratska ljubezen. Naj vse doživeto v tem letu, postanejo Drobtinice istega Kruha, ki ga že več kot 70 let uživamo v tujini: ljubezen do Boga, slovenskega naroda in jezika.

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si) Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si)

O čem so se vojaki pogovarjali na poti na Brezje?

K Mariji Pomagaj na Brezje vsako leto priromajo pripadniki in pripadnice Slovenske vojske. Za dan romanja izberejo nedeljo ob jubileju ustanovitve Vojaškega vikariata, ki je 21. septembra 2000. ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...