Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Šola svetega Martina, v ozadju cerkev Svetega Vida (foto: Tone Ovsenik)
Šola svetega Martina, v ozadju cerkev Svetega Vida

Novice iz Clevelanda

| 12.10.2015, 00:34 Matjaž Merljak

Obletnica redovniškega življenja s. Marije Avsec, zakrament sv. birme, roženvenska nedelja, obratno žrebanje ... je le nekaj dogodkov iz pestrega utripa naše skupnosti v Clevelandu.

V nedeljo, 27. septembra 2015, je župnija svetega Vida praznovala 60-letnico redovniškega življenja sestre Marije Avsec. Župnik Božnar je daroval vsefarno mašo ob deseti uri, katere se je udeležilo lepo število vernikov, kakor tudi sorodstvo sestre Avsec. Po maši so bili verniki in prijatelji postreženi s prigrizkom v dvorani. Župnik Božnar se je lepo njej zahvalili in ona je opisala svojo pot v strežbi župnije, kateri že služi dolgo vrsto let.

Zakrament birme je prejelo 14 mladih deklet in fantov v sredo, 30. septembra, v cerkvi Marije Vnebovzete. Zakrament je podelil clevelandski pomožni škof Roger Gries. Po birmi je bil sprejem in pogostitev birmancev in botrov ter sorodnikov.

Oltarno društvo Marije Vnebovzete je imelo skupno nedeljsko mašo ob deseti uri. Zaradi kosila, ki so ga članice postregle v dvorani po maši, je odpadla molitvena ura in pa sestanek. Kosila se je pa udeležilo veliko ljudi, kot je to navada kadar članice postrežejo nedeljsko kosilo. Izkupiček pa vedno darujejo nazaj župniji.

Avtobus poln potnikov je odpeljali v četrtek, 1. oktobra, izpred župnije Svetega Vida na štiridnevni obisk velemesta New York. Odpeljali so se zgodaj zjutraj v četrtek in se vrnili pozno v nedeljo zvečer. Zaradi zelo slabega vremena, divjal je pač hurikan, ki je povzročal poplave, so bili primorani spremeniti program. Vsekakor so se pa vrnili zelo zadovoljni, saj zanimivosti v New Yorku je dovolj.

Nedelja, 4. oktobra, je bila roženvenska nedelja, saj v sredo je bil praznik Roženvenske Matere Božje. Mesec oktober je pa tudi mesec spoštovanja življenja in mesec misijonov. V ta namen se moli rožni venec v naših župnijah, ki ga vodijo člani društva Najsvetejšega Imena.

KSKJ društvo Kristusa Kralja številka 226 je pa imelo takozvano obratno žrebanje včeraj v veliki dvorani Narodnega doma na St. Clair Aveniji. Za tako žrebanje je prodano samo 200 vstopnic in glavni dobitek znese 3 tisoč dolarjev plus nekaj manjših dobitkov.

Klub Pristavskih upokojencev pa vabi danes na Slovensko pristavo, kjer bodo postregli s kolinami. Običajno je obisk zelo lep in tudi letos ne bodo razočarani.

Slovenska skupnost se pa pridno pripravlja na obisk svetega človeka, misijonarja Petra Opeke, ki nas bo obiskal konec meseca, prav za praznik Vseh svetih.

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si) Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si)

O čem so se vojaki pogovarjali na poti na Brezje?

K Mariji Pomagaj na Brezje vsako leto priromajo pripadniki in pripadnice Slovenske vojske. Za dan romanja izberejo nedeljo ob jubileju ustanovitve Vojaškega vikariata, ki je 21. septembra 2000. ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...