Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Slovenska karitas: Smo v službi človekovega dostojanstva

Slovenija | 02.11.2015, 15:21 Marjana Debevec

Na terenu pomagamo vsem, najprej družinam z otroki, je na dopoldanski novinarski konferenci povedal predsednik Slovenske Karitas mariborski nadškof Alojzij Cvikl. Generalni tajnik Imre Jerebic pa je dodal, da nikoli niso ločevali, ampak pomagajo vsem ljudem v stiski. Oba sta izpostavila odlično sodelovanje med samimi dobrodelnimi organizacijami ter z vojsko in policijo.

Predsednik Slovenske Karitas nadškof Alojzij Cvikl je izpostavil veliko delo prostovoljcev Karitas. Do petka jih je bilo namreč v pomoč beguncem vključenih že 429, vsak dan jih je na terenu od 119 do 181. Napori pa že skoraj presegajo njihove moči. Zato vabim je nadškof Cvikl pozval vse ljudi dobre volje, da se pridružijo prostovoljcem na terenu.

Begunske krize pa po besedah predsednika mariborske Karitas Darka Bračuna ne bo mogoče premagati brez sodelovanja vseh. Povedal je še, da so danes tako dobro organizirani, da jim ni več problem razdeliti hrano tudi večjemu številu beguncev. Po njegovih besedah lahko vsak med njimi dobi topel obrok hrane, pa tudi oblačila.

Cilj Karitas je sicer po besedah nadškofa Cvikla spodbujati solidarnost med samimi begunci, da le ti ne bi bili več samo odvisni od zunanje pomoči. "Moja ocena je, da smo kot nacionalna Karitas prisotni in živi ter da delamo v smislu, da želimo biti v službi človekovega dostojanstva“, pa je povedal generalni tajnik Slovenske Karitas Imre Jerebic. Kot nadškof Cvikl je tudi on prepričan, da se je Karitas na begunsko krizo dobro pripravila in tudi dobro odzvala ter je tako zanesljiv partner v reševanju begunske krize.

V veliko pomoč jim je tudi mednarodna Karitas ter Karitas sosednjih držav, kot tudi nemška Karitas, ki je za pomoč beguncem darovala 108.000 evrov, ljudje pa so kljub svojim stiskam darovali 70 tisoč evrov, ki so jih v večini porabili za nakup hrane. Pred zimo pa jih skrbi, kako bodo pomagali predvsem materam z otroki in oslabelim. Zato so že pripravili dva materinska domova in dve kapaciteti s 14 posteljami.

p. Tadej Strehovec, Zinka Žnideršič, škof Andrej Glavan, nadškof Alojzij Cvikl, Imre Jerebic in Darko Bračun
p. Tadej Strehovec, Zinka Žnideršič, škof Andrej Glavan, nadškof Alojzij Cvikl, Imre Jerebic in Darko Bračun © p. Ivan Rampre

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...