V Slovenijo prispeli prvi begunci iz Hrvaške

Slovenija | 17.10.2015, 10:36 Marjana Debevec

V Slovenijo so dopoldne že začeli prihajati prvi begunci. Madžarska je namreč skladno z napovedmi ob enih zjutraj zaprla mejo s Hrvaško. Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić pa je že pred tem potrdil, da bo država začela izvajati svoj plan C ter begunce preusmerjati proti Sloveniji na tri mejne prehode. Gre za železniški in cestni mejni prehod v Murskem Središću (Petišovci) ter mejni prehod Macelj (Gruškovje). Zato v Ljubljani znova zaseda Svet za nacionalno varnost, še pred zasedanjem pa je bil pri predsedniku vlade Miru Cerarju sestanek, na katerem so se dogovorili o dodatnih operativnih ukrepih.

Iz Hrvaške je nekaj pred 9. uro na mejni prehod Petišovci prispelo pet avtobusov s približno 300 begunci. Polovico so jih popisali v šotorih ob mejnem prehodu Petišovci, polovico pa so jih prepeljali v Dolgo vas in jih popisali tam.

Po neuradnih informacijah naj bi v Petišovce skupine beguncev iz Hrvaške prihajale v intervalih na približno šest ur. Po opravljenih postopkih bodo tujci prepeljani v nastanitveni center v Šentilj.

Tudi na mejni prehod Gruškovje so iz Hrvaške prispeli prvi avtobusi z begunci. Na slovenski strani jih prevzamejo, namestijo v šotore in popišejo. Nanje že čakajo slovenski avtobusi, ki jih bodo po popisovanju odpeljali naprej. Za zdaj še ni znano, ali jih bodo peljali v začasne namestitve ali do avstrijske meje. Vse poteka mirno, navzoči so policisti in civilna zaščita.

Slovenske železnice so že sinoči prekinile potniški železniški promet s Hrvaško. Do kdaj bo železniški potniški promet s Hrvaško prekinjen, še ni jasno.

Dobrodelne organizacije Rdeči križ Slovenije, Slovenska karitas in Slovenska filantropija pa so pripravljene na morebiten večji prihod beguncev in so v tesnem stiku s civilno zaščito. V pripravljenosti so tudi njihovi prostovoljci, predvsem so na voljo za pomoč v sprejemnih centrih ob meji s Hrvaško.

Na avstrijskem Koroškem bodo zaradi razvoja dogodkov na Hrvaškem in Madžarskem še okrepili mejni nadzor. Medtem ko so tega doslej izvajali le na mejnih prehodih pri predoru Karavanke in prelazu Ljubelj, bodo nadzor nocoj še razširili. Podobne ukrepe načrtujejo tudi za avstrijsko Štajersko. Sicer pa je Slovenija ves čas v stikih z organi sosednjih držav, dogajanje pa spremljajo tudi prek slovenskih diplomatsko-konzularnih predstavništev.

Slovenija, Svet, Politika, Sociala, Evropska Unija