Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Petra StoparPetra Stopar
Laiki na sinodi (foto: Radio Vatikan)
Laiki na sinodi

Sinodalni očetje o veliki vlogi cerkvenih gibanj pri spremljanju zakoncev

Svet | 16.10.2015, 14:01 Marjana Debevec

Udeleženci sinode o družini nadaljujejo z delom. V zadnjih dveh dneh obravnavajo tretji del pripravljalnega dokumenta, ki govori o poslanstvu družine. Večkrat so poudarili nujnost bolj kakovostnega spremljanja zakonskih parov skozi različna življenjska obdobja, pri čemer imajo veliko vlogo cerkvena gibanja. Danes pa so udeleženci sinode prisluhnili predstavnikom drugih krščanskih cerkva.

Zbrani v sinodalni dvorani so prisluhnili nekaterim prispevkom o okrožnici Humane vitae ter se tako dotaknili področja prokreacije in kontracepcije. Mnogi so poudarili, da obstaja premalo spolne vzgoje v Cerkvi in da je treba človeško spolnost bolj vrednotiti v luči Teologije telesa. Ta vključuje tudi podaritev, kot je Jezusova daritev vernikom po evharistiji. Hkrati pa so poudarili, da bi morali otrokom spolnost predstaviti ne kot pot grešnosti, ampak kot pot ljubezni. Pomembno je tudi, da bi o spolnosti otrokom spregovorili njihovi starši in ne družba, ki jo povsem popači.

Kar se tiče ločenih in civilno na novo poročenih je eden od škofov dejal, da obstajajo tri poti: ali narediti nič in pustiti, kot je; ali izbrati spokorno pot, ki so jo omenili že včeraj in ki vključuje občasni prejem zakramentov ob posebnih priložnostih in vnaprejšnji pripravi; tretja pot pa je ostati trdno v nauku in iti proti toku. Predlagali so tudi ustanovitev komisije, ki bi to področje obravnavala po sinodi, da ne bi sprejeli hitrih odločitev. Predlagali pa so tudi primerno pastoralno skrb za te zakonce. Poudarili pa so tudi, da družine pričakujejo jasno besedo v tem času ideoloških manipulacij, hkrati pa sprejetosti v tem, kar živijo. Govorili so o mreži medosebnih odnosov, v kateri živimo danes. Cerkev naj bi se zavedala vseh okoliščin, v katerih družina živi.

Mnogi sinodalni očetje so poudarili dragocenost starejših zakonskih parov, ki lahko pomagajo mladim v pripravi na zakon. Poudarili pa so tudi veliko podporo gibanj v življenju zakoncev. Zakonci iz teh gibanj naj bi bili osrednji nosilci zakonske pastorale in misijonska središča v okolju, kjer živijo.

Sicer pa je bilo v sinodalni dvorani moč slišati še mnogo drugih tem kot so na primer zločin incesta in zlorabe otrok, nasilje v družinah, evtanazija in samomorilnost. Poudarili pa so tudi, da predstavlja veliko število otrok v tretjem svetu veliko upanja, česar pogosto ne znamo videti.

Mnogi škofje tudi vidijo povezavo med papežem Janezom XXIII. in papežem Frančiškom. Po znanem nagovoru luni prvega, zdaj pričakujejo Frančiškov nagovor, ki bi ga lahko poimenovali nagovor soncu.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež