Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Udeleženci sinode (foto: Radio Vatikan)
Udeleženci sinode

Sinodalni očetje tudi o prejemu zakramentov za ločene v novih zvezah

Svet | 15.10.2015, 17:03 Marjana Debevec

Udeleženci sinode o družini so včeraj in v torek obravnavali tretji del pripravljalnega dokumenta, ki govori o poslanstvu družine danes. Odprli so mnoga pereča vprašanja ter poudarili, da je ravno krščanska družina, ki živi v ljubezni, najbolj zmožna nuditi sprejemanje in pomoč pri ozdravljanju ran. Iskali pa so tudi načine, kako se pastoralno približati ločenim parom, ki živijo v novih zvezah. Papež Frančišek pa je udeležencem sinode povedal, da so mu mnogi verniki rekli, da molijo za uspeh sinode.

Sinodalni očetje so med drugim spregovorili o posvojitvah otrok in izpostavili, da posvojitev ničesar ne odvzame starševstvu, ampak doda razsežnost zastonjskosti. Glede ugotavljanja ničnosti zakonske so sinodalni očetje dejali, da je lahko razlog za ničnost pomanjkanje vere. Zato pa je še kako pomembna dobra priprava na zakon ter tudi spremljanje zakoncev po poroki, so poudarili.

Govorili so tudi o vprašanju pristopanja k zakramentoma sprave in evharistije za ločene in ponovno poročene. Predlagali so, da bi v nekaterih primerih zakramenta lahko omogočili tistemu, ki se zaveda, da živi v grehu, in ki ne želi več grešiti. Do dovoljenja pa bi moralo priti na podlagi treh kriterijev: razločevanje vsakega primera posebej; zgledno vedénje ločenih in civilno ponovno poročenih, v skladu s tako imenovano 'potjo spokornosti'; ter pristopanje k zakramentom samo v primerih obhajanja maš ob posebej pomembnih dogodkih. Sicer pa so poudarili, da je treba ločene in ponovno poročene spremljati, ljubiti in jim odpuščati, saj so tudi oni del Cerkve in deli Kristusovega telesa.

Spregovorili so tudi o državah, ki hočejo z novimi zakoni redefinirati zakon in družino ter tako omogočiti homoseksualne poroke. Poudarili so potrebo po zaščiti pravice otroka, do očeta in matere, ki je ne smemo zanemariti zaradi sebičnih izbir odraslih. Katoliškim šolam pa je treba zagotoviti možnost, da tudi na tem področju nadaljujejo z učenjem o evangeljskih vrednotah.

Sicer pa so sinodalni očetje spregovorili tudi o spolnosti in rojevanju otrok. Med drugim so poudarili, da nadomestno materinstvo nikakor ne more biti pravica do pridobitve otroka, saj predstavlja pomanjkanje spoštovanja do dostojanstva in človekovih pravic. Otroka naj bi sprejeli kot dar in ne kot opravilo, ki ga je treba opraviti pod vsakih pogojem.

Med ostalimi temami sta v ospredje prišli še položaj migrantskih družin in družine, ki so žrtve terorizma.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...