Misijonar Peter Opeka (foto: Izidor Šček)
Misijonar Peter Opeka

Misijonska nedelja

Cerkev na Slovenskem | 18.10.2015, 06:00 Marta Jerebič

V Katoliški Cerkvi danes obhajamo misijonsko nedeljo. Osrednje praznovanje v Sloveniji bo na Brezjah. Ob 15. uri se bo začela molitvena ura, ob 16. uri pa bo sveto mašo daroval misijonar Peter Opeka.

Misijonska nedelja nas vabi, da uresničimo Jezusovo naročilo: »Pojdite po vsem svetu in učite vse narode …« V misijone ne moremo vsi, lahko pa podpremo tiste, ki so tja odšli, torej misijonarje. Kako? Z molitvijo in darovi. Cerkve po svetu namreč nimajo vse enakih možnosti – ne v duhovnem ne v materialnem smislu.

Papež v letošnji poslanici za misijonsko nedeljo izpostavlja trdno vez med posvečenim življenjem in misijonarstvom. Slednje ni spreobračanje ali gola strategija. Je del gramatike vere. Kdor sledi Kristusu, ne more, da ne bi postal misijonar, je zapisal sveti oče. Znotraj Cerkve so vsi poklicani, da oznanjajo evangelij s pričevanjem svojega življenja.

Na poseben način pa se od posvečenih oseb pričakuje, da poslušajo glas Duha, ki jih kliče, naj gredo proti obrobju, med ljudi, h katerim evangelij še ni prispel. Frančišek se posebej obrača tudi na mlade in laike, ki jih poziva, naj si ne pustijo ukrasti sanj o resničnem misijonarstvu, o hoji za Jezusom, ki pomeni popolno darovanje sebe.

Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež