Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Petra StoparPetra Stopar

Prazničen dan za Nadškofijo Maribor

Cerkev na Slovenskem | 18.10.2015, 06:00 Petra Stopar

Danes popoldne bo apostolski nuncij Juliusz Janusz mariborskemu nadškofu metropolitu Alojziju Cviklu v mariborski stolnici podelil palij – znamenje metropolitske službe. Podelitev palija bo združena s praznovanjem obletnice posvetitve mariborske stolnice ter 25-letnice delovanja Nadškofijske Karitas Maribor.

Palij je bel volnen trak, ki predstavlja vez metropolita z rimskim papežem in je znamenje metropolitove oblasti v cerkveni pokrajini. Oba, tako ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore kot mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl sta pravzaprav palij že prejela v Rimu ob prazniku apostolov Petra in Pavla, vendar je sama izročitev palijev po novem v vsaki metropoliji oziroma stolnici poseben obred.

Papež Frančišek si namreč prizadeva, da bogoslužja ne bi bila pasivna prisotnost na tradicionalnih slovesnostih Cerkve ampak, da bi na novo odkrili pomen naših lepih bogoslužij in pobožnosti. V tem svojem trudu, da bi bili vedno bolj aktivni in pristno vključeni v življenje Cerkve, se je odločil, da slovesnost podelitve palija poteka v krajevni Cerkvi, da nadškofi metropolit prejme to znamenje edinosti in cerkvene oblasti v njeni sredi.

»V Ljubljani je bila ta slovesnost kmalu po tem, ko je bil praznik apostolov Petra in Pavla, v Mariboru pa smo se odločili, da to slovesnost združimo s praznikom obletnice posvetitve mariborske stolnice, ki pade na misijonsko nedeljo, hkrati pa bo tudi slovesnost ob 25. obletnici Karitas v mariborski metropoliji,« je povedal generalni vikar nadškofije Janez Lesnika za naš radio.

Cerkev na Slovenskem