Štefan IskraŠtefan Iskra
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar

VIDEO: Česar polno je srce, usta govore

Madagaskar_2015 | 27.09.2015, 16:49 Blaž Lesnik

Doživetje svete maše v Akamasoi je bilo za vse tri radijce Marka, Izidorja in Jureta nekaj na moč nenavadnega. Praznovali so 4 ure z 9 tisoč ljudmi in z očmi, uprtimi v svojega duhovnega očeta, Petra Opeko, ki je praznoval 40 let duhovniškega poslanstva.

"Srce je danes polno zahvale za slovenske misijonarje, dobrotnike, ena sama zahvala je bil današnji dan s praznovanjem 40 letnice duhovništva misijonarja Petra Opeke", je oglašanje začel Jure Sešek. Duhovni oče vse te velike množice, Peter Opeka, se je tudi v slovenščini zahvalil:"Hvala, hvala lepa Sloveniji. Lahko se ponašamo, da Slovenija daje nove avtomobile Madagaskarju, Akamasoi, vsem misijonarjem. Hvala lepa Mivi, Sloveniji za tak dragocen dar. In za riž, pomagate nam, da lahko damo 7000 otrokom obrok riža vsak dan."

Treba je spremeniti človeka, ki se tu že stoletja ne spreminja. Človeka je treba naučiti ribe loviti, ne pa mu jih prinašati. To misel misijonarji vztrajno uresničujejo dan za dnem. Ob sklepu današnje mašne daritve je Jure povzel: "Ob Božji prisostnosti sem spoznal, kaj je tisto, kar jih drži pokonci, zakaj vztrajajo."

Opoldanska molitev - v živo iz Madagaskarja v Slovenijo
Opoldanska molitev - v živo iz Madagaskarja v Slovenijo © ARO

Malgaške maše dobro pozna misijonar Janez Krmelj, a je današnje slavje tudi njega ganilo: "Množica, vzdušje, kot da bi nebesa stopila na zemljo".

Pri opoldanski molitvi - prenašali smo jo neposredno v našem programu - je bilo 500 Malgašev, ki jim Peter Opeka zaupa in prepušča del vajeti svojega dela. Peter Opeka: "Blagoslov vsem dobrim Slovencem, ki pomagajo misijonarjem in vsem Slovencem, ki sprejemajo begunce v tem trenutku."

Opoldanska molitev v Akamasoi
Opoldanska molitev v Akamasoi © ARO

Madagaskar_2015
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...