Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Pred domom v Pliberku (foto: Matjaž Merljak)
Pred domom v Pliberku | (foto: Matjaž Merljak)

Dom šolskih sester za ostarele v Pliberku

Slovenci po svetu | 27.09.2015, 10:16 Matjaž Merljak

Šolske sestre svetega Frančiška Kristusa kralja, bolj jih poznamo kot Slomškove ali mariborske šolske sestre, od leta 1964 delujejo v Pliberku na avstrijskem Koroškem. Tam imajo svojo sestrsko skupnost in tudi dom za ostarele, ki sem ga obiskal pred letošnjo Slomškovo nedeljo. V pred leti obnovljeni in povečani hiši so me sprejele in mi dom prijazno predstavile hišna predstojnica in odgovorna za dom s. Regina Tolmaier, strokovna vodja oz. glavna sestra v domu s. Valentina Rupnik ter negovalka Kati Kert.

S. Regina je povedala, da so sestre pred petdesetimi leti začele s poslanstvom, ki se je dopolnjevalo s šolo. S pridnostjo in srčno dobroto so stale ob strani ženam, ki niso imele doma in so psihično zbolele zaradi življenjskih okoliščin, ki so jih doživljale in so potrebovale sestrinsko in materinsko roko, ki jih je stala ob strani.

Tako je v domu tudi nekaj bolnic, ki so oskrbovanke skoraj od začetka. Dom je rasel počasi, tako prostorsko kot po številu bolnic. Danes prvotno skrbijo za to, da se bolnice dobro počutijo in na drugem mestu da upoštevajo predpise za delovanje take ustanove.

S. Valentina je predstavila osebno izkaznico doma: v skupnosti je osem sester, aktivne so štiri, imajo 54 bolnikov, med njimi sta dva ostarela duhovnika, eden vsak dan še mašuje v domski kapeli in maše se udeleži tudi okoli 20 bolnikov. Pri delu z bolniki jim pomaga tudi 45 uslužbenk in uslužbencev, 35 jih je v negi.

K osebni izkaznici sodi v prvi vrsti tudi to, da spoštujejo človeške in krščanske vrednote, kamor spada spoštovanje človeškega življenja do smrti in dostojen odnos tudi po smrti. Na drugem mestu je spoštovanje dvojezičnosti in na tretjem mestu, da jim skušajo z majhnimi pozornostmi dati družinsko ozračje in toplino na tej zadnji postaji njihovega življenja na zemlji.

Kati Kert, ki je v hiši že šestnajst let, dela na oddelku pri negi in poskuša ljudem pokazati spoštovanje. Želi, da oskrbovanec dobi občutek, da je dobro oskrbljen, se dobro počuti in skrbi zanj z ljubeznijo tako, da se počuti kot bi mu stregel nek domači človek doma. Za delo v tem domu se je odločila, ker v tej sestrski skupnosti in domu čuti ljubezen do človeka.

Slovenci po svetu, Oddaje
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...