Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Zamejstvo, avstrijska Koroška (foto: ARO)
Zamejstvo, avstrijska Koroška

Začetek šolskega leta na avstrijskem Koroškem

| 16.09.2015, 16:26 Matjaž Merljak

V ponedeljek, 14. septembra 2015, se je tudi na avstrijskem Koroškem začelo novo šolsko leto. V vseh tipih šol – od ljudske šole do višjih izobraževalnih šol - je letos 61.335 učencev in dijakov. To število je v primerjavi z lanskim letom skoraj nespremenjeno. Prvošolcev je sicer znatno manj, število dijakinj in dijakov na višjih srednjih šolah pa se je znatno zvišalo.

V primerjavi s šolskim letom 2014/2015 je prvošolcev 270 manj - skupaj jih je 5.331. Zaradi tega se je število učiteljic in učiteljev zmanjšalo za 229.

S koncem minulega šolskega leta pa se je zmanjšalo tudi število majhnih šol – v prihodnje pa bo takih še več - kjer število otrok ni zadosti visoko in so njihova vrata letos ostala zaprta. Zato pa naj bi dobila po načrtu koroškega šolskega koncepta vsaka občina tako imenovani šolski center, ki bo poleg šole zaobjel tudi otroško varstvo in vrtec. Na območju dvojezičnega šolstva so bile zaradi varčevalnega ukrepa prizadete podružnične šole na Radišah, v Medgorjah, v Srednjih Trušnjah in v Šentjurju na Zili.

V 35 občinah na avstrijskem Koroškem od ponedeljka naprej šolo obiskujejo tudi otroci iz begunskih družin - teh je sicer 540, 267 pa je šoloobveznih. Za premostitev jezikovnih preprek so po navedbah koroškega deželnega šolskega sveta namestili 55 do 60 dodatnih jezikovnih pedagogov, ki bodo pomagali pri oblikovanju pouka.

Kljub upadu števila šoloobveznih otrok je v tem šolskem letu k dvojezičnemu pouku prijavljenih več otrok kot v šolskem letu 2014/2015. Trend zadnjih let je, da vedno več staršev sprejme ponudbo in svojim otrokom omogoči učenje obeh deželnih jezikov.

Tudi na Slovenski gimnaziji in Dvojezični trgovski akademiji v Celovcu so zabeležili rekordne številke. Na Zvezni gimnaziji in Zvezni realni gimnaziji v Celovcu je letos rekordnih 590 dijakov - v štirih prvih razredih jih je 87. Na Dvojezični trgovski akademiji je rekordnih 220 dijakov - v dveh prvih razredih jih imajo 58 in to iz Koroške, Slovenije in Italije. Na višji izobraževalni ustanovi za gospodarske poklice v Šentpetru pri Šentjakobu pa je dijakinj in dijakov 150, od teh je 47 novih.

vir: slovensko uredništvo ORF

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si) Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si)

O čem so se vojaki pogovarjali na poti na Brezje?

K Mariji Pomagaj na Brezje vsako leto priromajo pripadniki in pripadnice Slovenske vojske. Za dan romanja izberejo nedeljo ob jubileju ustanovitve Vojaškega vikariata, ki je 21. septembra 2000. ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...