Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Slofest, logo 2015 (foto: slofest.zskd.eu)
Slofest, logo 2015

Slofest 2015

| 14.09.2015, 10:00 Matjaž Merljak

V Trstu bo v prihodnjih dneh potekal Slofest. To je praznik Slovencev v Italiji, potekal bo od 18. do 20. septembra, nekaj predfestivalskih dogodkov se je že oz. se bo še zgodilo v Trstu, Gorici in Špetru.

Kot piše portal Slomedia.it, je prvi Slofest potekal pred dvema letoma in bil zelo dobro sprejet. Pripravlja ga Zveza slovenskih kulturnih društev, s podporo SKGZ-ja, SSO-ja, Občine Trst in Avtonomne Dežele FJK in s sodelovanjem društev in ustanov slovenske narodnostne skupnosti. Dogajal se bo na Borznem trgu v Trstu.

Še pred uradnim odprtjem je bilo nekaj predfestivalskih dogodkov: v četrtek, 10. septembra, je bil pred cerkvijo pri svetem Jakobu večer „Nevidne sledi“, v petek, 11. septembra, je bilo v Trgovskem domu v Gorici odprtje razstave portretov slovenskih pesnikov in pisateljev iz dežele, v soboto, 12. septembra, pa je bila v Škednju revija evharističnih in Marijinih pesmi v spomin na msgr. Jakomina.

K predfestivalskim dogodkovm sodi sredino literarno srečanje, ki bo ob 11.30 v Tržaškem knjižnem središču, popoldansko odprtje poklona slikarju Albertu Sirku v Palači Costanzi in predstavitev njegove monografije na zgodovinskem žerjavu Ursus v starem pristanišču, medtem ko se bo v Solbici pričel pohod iz Rezije v Trst, ki se bo zaključil na zadnji dan Slofesta. 17. bodo pohodniki prejeli dobrodošlico v Kulturnem centru v Špetru.

Slofest 2015 se bo začel v petek, 18. septembra, z dopoldanskim programom za šole in sicer s fotoorientacijo, medkulturnimi igrami in vodenimi ogledi po poteh slovenskega Trsta ter predavanji o večkulturnosti prostora, v katerem živimo. Ob 16.00 bo okrogla miza o zgodovinskem prepletanju narodnih in jezikovnih skupnosti v mestu, ob 17.30 bo še okrogla miza o poučevanju slovenščine v italijanskih šolah, na voljo bodo hitri tečaji slovenščine in na ogled bo nova koprodukcija SSG Kako postati Slovenci v 50. minutah. Glasbena matica bo ob 20. uri oblikovala koncertni del otvoritvene slovesnosti.

Drugi dan Slofesta, sobota, 19. september, bo prinesla filozofsko srečanje Franco Basaglia in antipsihiatrija, sledil bo pogovor o slovenski književnosti v Trstu, napovedano je mladinsko popoldne in voden ogled po sledeh Mladoporočencev iz ulice Rossetti. Ob 18.00 bo v mestnem središču zapelo 20 slovenskih in italijanskih zborov iz Trsta, Gorice, Vidma in Izole, nato bo nastop združenih mladinskih godb, zvečer bosta še dva koncerta.

V nedeljo, 20. septembra, bo v cerkvi sv. Antona Novega ob 8.00 sveta maša s petjem, ob 11.00 bodo prišli na svoj račun najmlajši s pravljično urico v Galeriji Tergesteo, ob isti uri pa se bodo odrasli lahko udeležili literarnega aperitiva ZTT, ob 12.30 bo predstavitev notne zbirke slovenskih otroških ljudskih pesmi, ki jo je uredil Janko Ban, ob 16.30 bo nastop folklornih skupin iz Italije, Avstrije in Hrvaške zaključil celotno prireditev pred selitvijo v Kulturni dom, kjer bo ob 20.30 proslava ob 70. obletnici Radia Trst A in 20. obletnici slovenske televizije na deželnem sedežu RAI.

Zvrstilo bo še veliko spremljevalni dogodkov, vsi dogodki pa bodo potekali v slovenščini in italijanščini, vstop nanje je prost. Projekt Slofest nastaja s prostovoljnim delom vseh nastopajočih in sodelavcev.

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si) Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si)

O čem so se vojaki pogovarjali na poti na Brezje?

K Mariji Pomagaj na Brezje vsako leto priromajo pripadniki in pripadnice Slovenske vojske. Za dan romanja izberejo nedeljo ob jubileju ustanovitve Vojaškega vikariata, ki je 21. septembra 2000. ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...